Ötven ügyben találtak szabálytalanságot a bírónál

2009.10.02. 20:36
Ötven esetben találtak szabálytalanságot, ezért átvizsgálják a mindszenti betegnél is eljáró bíró összes ügyét, mondta a Fővárosi Bíróság elnöke. A mentális problémák miatt határozott bírói megbízatása utána titkárként tovább dolgozó bírót augusztusban elbocsátották, ellene közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés miatt is folyik eljárás.

Ötven másik ügyben találtak szabálytalanságokat a mindszenti beteg ügyében eljáró volt bírónál, közölte Gatter László, a Fővárosi Bíróság (FB) elnöke péntek délután. Ezért újra átvizsgálják a közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés miatt is eljárás alá vont bíró összes ügyét.

Gatter közlése szerint eddig négy ügyben bizonyítható a börtönbüntetést maga után vonó bűncselekmény elkövetése, de a nyomozás során ezek száma még emelkedhet. Az FB elnöke szerint a volt bíró tökéletes ítéleteket akart hozni, ezért fogalmazta át utólag az írásbeli indoklásokat, viszont megfelelő jogalap lehet a fellebbezésre, ha a szóbeli és írásbeli indoklás eltér egymástól.

Nem hosszabbították meg kinevezését

A 2005 decemberében három évre kinevezett bíró ellen először 2007 májusában rendeltek el vizsgálatot. Ez megállapította, hogy általában jó színvonalú volt a szakmai munkája, viszont az ügykezelésében mutatkoztak problémák: késedelmek, csúszások voltak a határidőben. Munkáját innentől folyamatosan figyelemmel kísérték, a határidők betartására Gatter személyesen is figyelmeztette.

Gatter László elmondta, hogy a három évig dolgozó, szakmailag igen felkészült bíró mentális problémák miatt vált alkalmatlanná a határozatlan idejű bírói kinevezésre, úgy ítélték meg, hogy nem bír megbirkózni a rá nehezedő nyomással. Bírói kinevezése 2008. decemberétől ezért megszűnt, utána titkárként dolgozott a Fővárosi Bíróságon.

A kollégiumvezető azonban úgy vélte, hogy gond lehet a volt bíró ítéleteinek postázásával, kézbesítésével, ezért több hónapra visszamenőleg ismét áttekintették a befejezett ügyeinek aktáit, és súlyos szabálytalanságokat találtak.

A főként közbeszerzési és pénzügyi ügyeket tárgyaló bíró visszamenőleg, felettesei szóbeli utasításait, írásbeli figyelmeztetéseit figyelmen kívül hagyva megpróbálta saját hibáit kijavítani és elfedni. A postázóból az iratokat visszaszedte, majd megpróbálta azokat újrafogalmazni. Ezért június 9-én megszüntették bírósági szolgálati jogviszonyát, és augusztus 11-én közokirat-hamisítás, valamint hivatalis visszaélés miatt büntetőfeljelentést tettek a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Korrupció gyanúja nem merült fel

Soron kívüli, gyorsított eljárásban újra átvizsgálják a volt bíró valamennyi ügyét, de jogorvoslatra csak a fellebbviteli bíróságnak van jogköre, mondta Gatter. A Fővárosi Bíróság bocsánatkéréssel és felelősséggel tartozik a volt bíró valamennyi ügyfele felé az elkövetett hibákért, szabálytalanságokért. Hozzátette: a bíróság tekintélyének megőrzése érdekében adtak az ügyen alapos tájékoztatást.

Az FB elnöke Lázár János, Hódmezővásárhely polgármesterének csütörtöki felvetésére reagálva kijelentette: a már lefolytatott vizsgálat megállapítás szerint a volt bíró által tárgyalt ügyek hátterében korrupcióra vagy politikai megrendelésre utaló adat semmilyen formában nem merült fel.

Szebeni László általános elnökhelyettes azt mondta, hogy az ügyben igazságügyi orvos szakértőt is kirendelnek. Arról azonban nem kívántak beszélni, hogy a volt bírónak milyen jellegű mentális problémái voltak. A volt bíróra akár végrehajtandó szabadságvesztés is kiróható, és a jogi pályától is eltilthatják.