no

Parlament: nem várt a MÁV

2009.10.05. 16:50
Hónig Péter közlekedési miniszternek nehéz napja volt, kilencszer is elmondhatta, hogy a kormány nem akarja tönkretenni a MÁV-ot, éppen ellenkezőleg. Bajnai Gordon pedig azonnali kérdésekre válaszolt, például azt, hogy nyugodtan vizsgálják felelősségét a sukorói telekügyletben. Keddtől napirenden a jövő évi költségvetés, a képviselőkre ötnapos munkahét vár.

Bár a parlamenti hét legfontosabb témája a 2010-es költségvetés lesz, a hétfőt a Fidesz és a KDNP a közösségi közlekedésnek, elsősorban a MÁV-nak szentelte. Képviselőik összesen kilenc alkalommal szólaltak meg a témában, üzenetük leegyszerűsítve kimerült abban, hogy a kormány tönkre akarja tenni a MÁV-ot.

Kilencszer ugyanazt

Miniszter ennyiszer még nem ismételte ugyanazt a választ annyiszor, mint Hónig Péter közlekedési miniszter hétfőn. Az elmondottak alapján azért nem sokat kell tenni, hogy a MÁV tönkremenjen, menne az a cégnek magától is. A kormányzat célja éppen az, hogy a működés racionalizálásával fenntarthatóvá tegye a vállalat finanszírozását. Hónig szerint fenntarthatatlan az az állapot, hogy a MÁV ma évente minden egyes magyar állampolgárnak harmincezer forintjába kerül, hogy 100 magyarból ugyan csak 3 használja a vasút szolgáltatásait, de az ő utazásukat minden adófizető naponta hatvanezer forinttal támogatja. Az is elfogadhatatlan, hogy a MÁV utasainak hetven százaléka nem teljesárú jeggyel utazik.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

Hónig többször is tagadta, hogy a helyközi közösségi közlekedés reformja nyomán bárhol is megszünne a közösségi közlekedés. Ez ugyan nem jelenti azt, hogy nem lesznek vonalbezárások - illetve, ahogy a kormányzat szépíti, nem fogják szüneteltetni a szolgáltatást bizonyos vonalszakaszokon -, de ahol esetleg meg is szűnik a vonatközlekedés, ott majd buszok fognak járni. A Volán kihasználtsága ugyan alig valamivel jobb, azt 100-ból 9 magyar használja.

Sukoróval izzasztották Bajnait

A hétfői ülésnap érdekessége volt még, hogy Bajnai Gordon személyesen válaszolt a hozzá címzett azonnali kérdésekre. A legizgalmasabb téma a sukorói kaszinóberuházásé volt. Az Index és a Blikk értesülései szerint szerdán a pénzügyminiszter kezdeményezni fogja a bíróságnál a beruházást lehetővé tevő telekcsere megsemmisítését, ezzel gyakorlatilag el is lehetetlenülne a King's City kaszinóváros építése, amit Bajnai egészen mostanáig kiemelt gazdasági projektként kezelt.

Cser-Palkovics András kérdezte erről a miniszterelnököt, aki tulajdonképpen kitért a válasz elől, amikor annyit felelt, hogy fontos, hogy a beruházás ne legyen jogellenes. Cser-Palkovics felvetette, hogy bizottságnak kéne vizsgálnia Bajnai személyes felelősségét az ügyben. A kormányfő válaszában kijelentette, hogy áll a vizsgálat elé.

04

Az ülésnap elején, még a napirend előtti felszólalások alatt kiderült, hogy az összes parlamenti párt nagyon örül a liszaboni szerződést elfogadó ír népszavazásnak, bár Navracsics Tibornak erről is az jutott eszébe, hogy le kéne váltani a kormányt, a kereszténydemokrata Firtl Mátyás meg hiányolta a szerződésből az utalást a kereszténységre.

05

Kezdődhet a költségvetés vitája

A hétfői ülésnap hátralevő részében néhány törvény apróbb módosításáról, illetve európai uniós jogharmonizációjáról szavaznak. A lényegi munka kedden kezdődik majd, amikor 8 óra 40 perckor Oszkó Péter pénzügyminiszter expozéjával kezdetét veszi a 2010-es költségvetés vitája, ami csütörtök estig tart, majd pénteken a költségvetés végrehajtásával kapcsolatos egyes törvények módosításának vitájával folytatódik.