Ocsovai szerint Gyurcsány minisztériumában a civilek pénzét a politikai szervezetek kapták

2009.10.05. 17:28
A pályázatokon a civil szervezetekre szánt keretet csökkentették, így teremtettek lehetőséget arra, hogy a politikai szervezetek is pénzhez jussanak, erről a minisztérium szűk vezetősége döntött, amikor Gyurcsány Ferenc volt az ifjúsági és sportminiszter - mondta a Zuschlag-per hétfői tárgyalási napján Ocsovai Tamás egykori helyettes-államtiktár. Lados István másodrendű vádlott szerint azonban éppen Ocsovai Tamás volt az, aki segítette Zuschlag Jánost abban, hogy a hozzá tartozó szervezetek nyerjenek a pályázatokon.

Ocsovai Tamás, aki 2002-től 2004-ig helyettes államtitkárként dolgozott az ifjúsági sportminisztériumban, tanúvallomásában elmondta: a politikai szervezetek támogatásáról több alkalommal egyeztettek Gyurcsány Ferenc miniszter dolgozószobájában, de alapvetően Mesterházy Attila felügyelte a területet.
A tanú szerint a minisztérium szűk vezetőségéhez - Gyurcsány Ferenc mellett Mesterházy Attila politikai államtitkár és Keszthelyi András, a miniszter kabinetfőnöke - kellett fordulniuk a szervezeteknek a támogatás érdekében. A politikailag támogatandó szervezetekről ezután őt értesítették. Ezt Ocsovai Tamás - vallomása szerint - utasításként értelmezte.
A tanú vallomásában kitért arra, hogy helyettes államtitkár volt Jánosi György minisztersége idején is, de akkor a támogatandó politikai szervezetekkel Szilvásy György közigazgatási államtitkár foglalkozott.
Ocsovai Tamás tanúkihallgatása egész nap folyt a bíróságon. A tanú fenntartotta a nyomozati szakban tett vallomását is, amelyet a bíró felolvasott.
A vallomás szerint volt, amikor a miniszter - Gyurcsány Ferenc - döntött a pályázatokról, nem kért szakértőktől véleményt. Olyan esetről is beszámolt amikor a miniszter annak ellenére döntött egy pályázat támogatásáról, hogy azt a szakértő nem támogatta. Gyurcsány Ferenc minisztertől, Mesterházy Attila államtitkártól és Keszthelyi András kabinetfőnöktől kapta meg a politikailag támogatandó szervezetek listáit, amelyek között a Zuschlag Jánoshoz köthetőek is szerepeltek - mondta a nyomozati szakban Ocsovai Tamás. Az MSZP országgyűlési frakciója mellett működő ifjúsági munkacsoport tagjai - Arató Gergely, Ujhelyi István - egyeztettek több esetben Gyurcsánnyal, Mesterházyval és Keszthelyivel a pályázatokról. Ezeken a megbeszéléseken a tanú emlékezete szerint Zuschlag János is többször részt vett.
A Zuschlag-per másodrendű vádlottja, Lados István ellentmondott Ocsovai Tamás vallomásának: szerinte a tanú nem egyeztetett a minisztérium vezetőivel a pályázatok támogatásáról.
Lados István másodrendű vádlott - aki szabadlábon védekezik, mert feltáró, minden részletre kiterjedő vallomást tett - azt mondta: Zuschlag és Ocsovai között voltak négyszemközti találkozások a képviselői irodaház 116-os szobájában. Arról azonban nem tud, hogy Zuschlag János azokkal a politikusokkal is egyeztetett volna, akikről beszámolt - mondta Lados István.
Mivel Ocsovai Tamás hazugságnak nevezte Lados állítását, Fodor Endre tanácsvezető bíró eredménytelennek mondta ki a szembesítést.
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint, a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.
Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.
A bizonyítási eljárás szerdán tanúkihallgatásokkal folytatódik a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.