Nem fejezték le a budapesti MSZP-elnökséget

2009.10.06. 18:10 Módosítva: 2009.10.06. 21:55
Rendkívüli párttanácsot hívott össze kedd estére az MSZP budapesti elnöksége, miután a fővárosi központi pártszervezet megszavazta, hogy tartsanak tisztújítást. A maga ellen bizalmi szavazást kérő elnökség simán legyűrte az elégedetlenkedőket, és 85 százalékos támogatottsággal folytathatja.

Mintegy 70 százalékos többséggel fogadták el tavasszal a budapesti szocialisták az országgyűlési választásokra összeállított területi listát, illetve ugyanilyen arányban választották meg az MSZP budapesti elnökségét. Az akkori 30 százaléknyi elégedetlen azóta sem adta föl a küzdelmet, és a közelmúlt budapesti botrányait (elsősorban a BKV-ügyeket) fölhasználva próbált támadást indítani.

Egy kerületi elnök arra szólította fel Burány Sándor fővárosi elnököt, és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest, hogy mondjanak le. Sőt a budapesti központi szervezet múlt heti ülésén arra jutott, hogy új elnökségi választást kellene tartani. (Eredetileg szó volt arról is, hogy ki kellene nyitni a területi lista ügyét, de ez később lekerült a napirendről.)

Némiképp árnyalja a képet, hogy a több száz főt számláló szervezetből csak pár tucatnyian voltak jelen, még a budapesti központi szervezet vezetője sem ment el az ülésre. (Információink szerint a keddi párttanácson is hosszan magyarázta, hogy semmi köze az akcióhoz.)

A budapesti elnökség nem ijedt meg a kezdeményezéstől, előremenekült, és összehívta a párttanácsot, ahol vita nélküli, titkos, bizalmi szavazást kért maga ellen. Az Index információi szerint a voksok nyolcvanöt százaléka erősítette meg az elnökséget. Habár ilyen mérvű támogatottsággal nem lehetett számolni, az bebizonyosodott, hogy a tisztújító kezdeményezés elvetélt ötlet volt, a jelenlegi vezetésnek a kerületek nagyrészében megvan a többsége.

Nem csak a budapesti vezetés, de az MSZP országos elnöksége is összeült kedd este. A hírek szerint ezen az ülésen tárgyalták volna meg, hogy kit javasol uniós biztosnak az MSZP Bajnai Gordonnak. (Legesélyesebbként Kovács László adóügyi biztost, emlegetik, illetve adnak némi sanszot Veres János volt pénzügyminiszternek is.) Ám az Index információi szerint a kedd esti tanácskozáson nem volt szó az uniós biztosról.