WHO: Biztonságos a H1N1-oltóanyag

2009.10.06. 17:20
Az új vírus elleni védőoltást elsőként beadó, pilisvörösvári háziorvos szerint alaptalanok a vakcina súlyos mellékhatásairól szóló állítások, de a gyermekek és a várandós nők esetében egyéni elbírálás szükséges. Kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megerősítette, hogy biztonságosnak tartja az új típusú influenza ellen kifejlesztett oltóanyagot.

Mivel a szezonális influenza évről évre változó kórokozóinak nagy részével így vagy úgy már mindenki találkozott, akár oltás nélkül is könnyebben "megúszható" az idei járvány, ám a H1N1 vírus elleni védelem még senkiben sem alakult ki, mondta Tamás Ferenc, aki augusztusban a tesztelés során elsőként adta be az új vakcinát kétszáz önkéntesnek.

A szakember hozzátette: sokkal érdemesebb a mellékhatásként általában csupán enyhe bőrpírt, esetleg lokális izomfájdalmat okozó védőoltást választani, mint egy hétig magas, nehezen csillapítható lázzal és egyéb, akár komolyabb tünetekkel nyomni az ágyat, s kiesni a munkából. Míg az oltásért 1800-2000 forintot kell fizetni, addig az új influenza kezelése során a patikában hagyott összeg akár a 6000 forintot is elérheti.

Kína: 39 ezer beoltott közül négynél voltak mellékhatások

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 39 ezer beoltott kínai közül mindössze négynél tapasztalták, hogy az oltás enyhe, káros mellékhatásokkal járt. Kínában vasárnap halt meg először valaki új influenzában. Tibetben egy 18 éves lányt szombaton vittek kórházba 40 fokos lázzal, valamint köhögés, torokfájás és izommerevség tünetekkel.

Kína szárazföldi területein 21,5 ezer megerősített újinfluenzás esetet regisztráltak azóta, hogy az első fertőzést májusban kimutatták egy Amerikából hazatért férfi szervezetében. A nyilvántartott fertőzöttek négyötöde már meggyógyult, több mint 4,5 ezer embert azonban még orvosi ellátásban részesítenek. Összesen 13 esetben találkoztak súlyos tünetekkel, közülük nyolcan már túl vannak a betegségen. Egy 72 éves, régóta tüdőbeteg férfit lélegeztető gépen tartanak az egyik pekingi kórházban.

Tamás Ferenc cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint túl gyorsan, már-már kapkodva állították elő az új vakcinát. Mint mondta, a szezonális influenza oltóanyagát a WHO-tól évről évre kapott törzsből ugyanúgy körülbelül 5 hónap alatt állítja elő az Omninvest, mint a mostani, H1N1 elleni vakcinát. Mivel a módszer, a technológia, valamint a vivőanyagok és a tartósítószerek is hasonlóak, az esetleges mellékhatások sem különböznek a hagyományos influenza elleni oltóanyag mellékhatásaitól.

Közlése szerint ezt bizonyítják azoknak az önkénteseknek a beszámolói, akiknek mindkét vakcinát egyszerre adták be. Noha az érintettek nem tudták, hogy a H1N1 elleni oltást a bal karjukba kapták, nagyjából egyforma arányban jelezték a jobb, illetve a bal kar átmeneti "elnehezülését", érzékenységét. Tévhitnek nevezte a szakember azt is, hogy a két oltás együttes beadásakor megduplázódnak a mellékhatások.

A pilisvörösvári háziorvos szerint a jövő év márciusára nagyjából mindenki védetté válik a H1N1 vírus ellen - vagy azért, mert beoltatta magát, vagy azért, mert megkapta a vírust.

Tamás Ferenc aláhúzta: bár a jelenlegi információk szerint az új influenza egyelőre nem súlyosabb és nem veszélyesebb a hagyományos influenzánál, markánsabb tünetei miatt érdemes beoltatni magunkat. Fokozottan ajánlott az oltás a nagyobb közösségben élők és dolgozók számára.

Mint mondta, a gyermekek és a várandós nők esetében egyéni elbírálás szükséges. Általános szakmai javallat, hogy a gyermekközösségbe járó kicsiket és a dolgozó kismamákat veszélytelenebb beoltani, mint a H1N1 vírus "támadásának" kitenni - közölte Tamás Ferenc, egyúttal annak tömeges beadását szorgalmazta.

WHO: Mindenkit be kell oltani

Kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megerősítette, hogy biztonságosnak tartja az új típusú influenza ellen kifejlesztett oltóanyagot. Gregory Hartl WHO-szóvivő genfi sajtóértekezletén hangsúlyozta: a WHO a világméretű járvánnyal szembeni védekezés legfontosabb eszközének tekinti az oltóanyagot.

Hozzátette, hogy mindenkit be kell oltani, aki hozzájut a H1N1 vírus ellen kifejlesztett vakcinához, annak ellenére is, hogy az oltóanyag egyes esetekben enyhén káros mellékhatásokkal - fejfájással, izomgörccsel - járhat.

A tömeges oltási kampány Kínában és Ausztráliában már folyik, az Egyesült Államokban és egyes európai országokban pedig rövidesen megkezdődik - emlékeztetett. Hartl kiemelte azt is, hogy az eddig jóváhagyott oltóanyagokat a szezonális influenza elleni vakcina formájában már évek óta használják, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a legbiztonságosabb oltóanyagok közé tartoznak.

A WHO a sajtóból szintén értesült olyan esetekről, amikor egyes emberek vonakodnak elfogadni a H1N1 elleni vakcinával történő oltást, a szóvivő azonban hangsúlyozta: az oltóanyag a világméretű járvány elleni közdelem legfontosabb eszköze.

Kérdések és válaszok az új influenza elleni oltásról>>>

Szájbarágó az új influenzáról>>>

Cikk a lehetséges mellékhatásokról>>>