Lendvai szoci démon, Horn szerethető plebejus

2009.10.07. 17:50
Szekeres Imrének egyre több a haja, az öreg kommunisták tisztelték a demokráciát, akár Thürmer pártja is képviselhette volna a baloldalt, a népszerűtlenség pedig nem is rossz befektetés – erről beszélgettek a szocialisták a 20. születésnapjukon.

Hogy hanyatt ne essünk, előre is nézzünk, szabott irányt a jövőnek Juhász Ferenc a Magyar Szocialista Párt 20. születésnapján. A szocialista elnökségi tag szerint egy 20 éves szervezetnek még bőven akadnak feladatai. „Így van, például jövőre kormányozhatunk”, kontrázik az ajtó előtt egy küldött, azon poénkodva, hogy Amerikában 21 éves kortól lehet jogosítványt szerezni.

Aztán Lendvai Ildikó kapta kézbe a mikrofont, hogy elmondja: ő bizony azt szeretné, ha az MSZP ilyen maradna, mert a pártnak van múltja, és van mit mondania. A 20 éves születésnap ugyanis, figyelmeztetett az MSZP elnöke, nemcsak a szocialistáké, de a magyar köztársaságé is.

Néztem a húsz éves fotókat, ahol mint egy szocialista démon próbálok villogni, kellően kihívóan, nosztalgiázott Lendvai, majd deklarálta, hogy nem adja az utóbbi 20 évet, amiből 12-ben szocialista kormány volt. Ha ezt a 12 esztendőt kitörölnénk, mondta Lendvai, akkor kevesebb lenne az ország, kevésbé lenne európai, de Magyarország nem adja a NATO-t, az EU-t, és így tovább.

Azt kívánom ezen a születésnapon, hogy önmagunk különb részéhez legyünk hűségesek, ahhoz, amelyik 20 éve utat választott, rukkolt elő egy jókívánsággal Lendvai. Mert 1989-ben az MSZP nem felemásan ment bele a rendszerváltásba, bevállalta a többpártrendszert, bevállalta a gazdaság átalakítását. Pedig, idézte a hányatott múltat Lendvai, 20 éve az sem volt biztos, hogy kinek a pártja gyökerezik meg. A baloldal lehetett volna Petrasovics Anna mára eltűnt szociáldemokrata pártja, Thürmer Gyula kommunista párja, Berecz János szocialista- és munkáspártja.

Azt a baloldaliságot akarom továbbra is megélni veletek, zárta Lendvai, amikor egyszerre voltunk Horn Gyula szeretni való plebejus énje, vagy Hiller István emelkedett egyetemi műveltsége, Nyers Rezső lassú szívós reformersége, és Gyurcsány Ferenc lángoló reformersége. (És persze Szekeres Imre sem maradt szárazon, róla a konferansziéként működő Juhász Ferenc annyit jegyzett meg, hogy míg a többi MSZP-s férfialak vastagszik, vagy elveszíti a haját, bezzeg Szekeres vékonyabb, a haja is több, és nem festi azt.)

Az öreg kommunisták közül még Gál Zoltán állt ki a színpadra, aki be is vállalta, hogy ők öreg kommunisták. „Rólunk, akik öreg kommunisták voltunk, megérezték az emberek, hogy tiszteljük a jogállamiságot, a demokráciát. E kellene gondolkozni azon, hogy most is így teszünk-e”, mondta”, az első, 33 fős szocialista frakció vezetője.

De valószínűleg tisztelik. Bajnai Gordon - akit Juhász Ferenc úgy csalogatott fel a színpadra, hogy megígérte: nem énekel Internacionálét - azt fejtegette, hogy a szocialisták népszerűségükkel nem törődve nyomják a gombot a parlamentben az ország érdekében. De, szólt ki Bajnaiból a befektetési szakember, ez igazából nem rossz üzlet, hiszen így az MSZP a hitelességét erősíti, a hitelesség pedig hitet szül, úgyhogy a végén erősödhet az MSZP.