A hibás felújítás is segítette a miskolci paneltüzet

2009.10.12. 20:31
A pályázati kiírásoktól eltérő homlokzati hőszigetelő rendszer kiépítésének is szerepe volt az augusztusban három halálos áldozatot követelő miskolci paneltűz terjedésében - mondta Jauernik István önkormányzati államtitkár hétfőn, napirend utáni parlamenti felszólalásában. A homlokzati hőszigetelő rendszernek nem volt jóváhagyott műszaki specifikációja sem.

Az augusztus 15-én kitört tűz terjedésében a panelépület eredeti kivitelezési hiányosságainak is szerepe volt, ugyanakkor az is kiderült, hogy a homlokzati hőszigetelő rendszer nem azonos a ház közös képviselője által korábban bemutatottal, sőt az nem is rendelkezett jóváhagyott műszaki specifikációval, mondta Jauernik István.

A borsodi megyeszékhelyen augusztus 15-én este gyulladt ki egy tízemeletes lakóépület. A Középszer utcai házban egy 39 éves nő, valamint 16 éves lánya és 13 éves fia vesztette életét.

A tűz és a füst terjedését elsősorban az épületgépészeti aknák és vezetékek kedvezőtlen kialakítása idézte elő. A tűz terjedését a zárt középfolyosó és lépcsőház önálló hő- és füstelvezetésének hiánya, valamint a hőszigetelő homlokzat szakszerűtlen kivitelezése, és a nyitott nyílászárók segítették - fejtette ki az önkormányzati államtitkár.

A kormány képviselője aláhúzta: a tűzvizsgálat nem tárt fel olyan körülményt, amely alkalmas lehet a panelprogram megkérdőjelezésére, sőt megállapította, hogy az épületek tűzvédelmét javító program lehetőséget nyújt a hasonló problémák megelőzésére.