Ha Bajnain múlik, Andor lesz az EU-biztos

2009.10.14. 11:51
Azzal, hogy az MSZP Andor Lászlót is jelölte EU-biztosnak, teljesült a kormányzat vágya. Az EBRD igazgatótanácsi tagjának jelölésével Magyarország komoly, a térség szempontjából is jelentős biztosi portfólióhoz juthat.
Andor László
Andor László

Andor László közgazdászt, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsi tagját is jelölik az EU-biztosi posztra, döntött keddi elnökségi ülésén az MSZP. Andor jelölése megkönnyebbülés lehet a miniszterelnöknek, kormányzati forrásokkal folytatott háttérbeszélgetéseink alapján Bajnai Gordon eredendően is őt akarta jelölni az EU-biztosi posztra.

Bár az EU-biztos jelölési joga a miniszterelnöké, Bajnai listát kért az MSZP-től a párt számára is vállalható jelöltekről.

Váratlan fordulat

A szocialistáknál a legnagyobb támogatottsága Veres János volt pénzügyminiszter jelölésének volt, és úgy tűnt, hogy ez szakítópróba lesz a kormányfő és a párt között. Mígnem múlt csütörtökön kormányzati források kiszivárogtatták, hogy a miniszterelnök favoritját, Andor Lászlót tulajdonképpen a szocialisták, azon belül is a Baloldali Tagozat jelölte.

Ez reálisnak is tűnhetett, hiszen Andor az egyértelműen baloldali Eszmélet című folyóirat főszerkesztőjeként hiteles baloldalinak számít. Kiss Péter, a párt alelnöke és a tagozat elnöke hivatalos, az MTI-nek adott nyilatkozatában meg is erősítette ezt, bár első, nem nyilvános reakcióiban még meglepettnek tűnt. Andort a baloldali mellett a közgazdasági tagozat is jelölte, bár Szekeres Imre, a tagozat elnöke Andor nevének felbukkanásakor még azt mondta, hogy ugyan szóba került a neve, de az elnökség elé nem vitték be. Úgy tudjuk, Andort a párthoz szorosan kötődő Politikatudományi Intézet vezetője, Földes György is a pártvezetés figyelmébe ajánlotta a belső jelöltkeresés napjaiban.

Andor jelöléséről a múlt szerdán számolt be az Inforádió, előtte az MSZP-ben három lehetséges jelölt, Veres János mellett Kovács László jelenlegi biztos és Herczog Edit EP-képviselő neve merült fel. Andor nevének nyilvánosságra kerülése után azonban a pártelnök, Lendvai Ildikó már úgy nyilatkozott, hogy tulajdonképpen mindig is négy jelöltjük volt, csak Andort titokban tartották.

Komoly portfolióért harcoltak

Az EU-biztosi posztért két hete indult öldöklő küzdelem, ekkor szivárgott ki, hogy a szocialisták legszívesebben Veres Jánost jelölnék. Ebben az időben Bajnai Gordon miniszterelnök a háttérben már azon dolgozott, hogy Magyarország lényegi, a térség szempontjából is hasznos biztosi portfoliót (így nevezik Brüsszelben az EU kvázi-kormányának számító bizottságban a tárcákat) kaphasson. Úgy tudjuk, José Manuel Barrosóval, a Bizottság újraválasztott elnökével folytatott háttérbeszélgetésein abban állapodtak meg, hogy ha Magyarország szakmailag rátermett jelöltet állít, akkor komoly portfolióhoz juthat.

Brüsszeli forrásaink szerint a kormány a visegrádi országokkal is együttműködött a kérdésben, a cél a regionálisan is fontos tárcák megszerzése volt. Értesüléseink szerint Magyarország a régiós fejlesztési portfolióra pályázik, és térségbeli ország szeretné megszerezni az energetikai, illetve az agrárportfoliót.

Azzal, hogy az MSZP és a kormány narratívája végül egybevágott, elhárult az akadály Andor jelölése elől. Hogy a miniszterelnök ezt hivatalosan mikor jelenti be, az nagyban múlik azon, hogy a Londonban dolgozó közgazdász mikor tud hazatérni, és mikor találnak időt a miniszterelnök programjában az ünnepélyes bejelentésre. De ez értesüléseink szerint már csak formaság.