Multit és bankot üt az MSZP

2009.10.14. 18:04
Az MSZP nemzeti párt, amelyik a multikkal és a bankokkal szemben akarja jobb helyzetbe hozni a kis- és középjövedelműeket, amelyik a jövőben nem akar állami vagyont privatizálni, viszont erősebb államot szeretne – ez derült ki Lendvai Ildikó programismertetéséből.

A program fő kérdése, hogy milyen világot, milyen országot szeretne az MSZP a válság után, mik lehetnek Magyarország kitörési pontjai a régióban, harangozta a be a szocialisták választási programját Lendvai Ildikó. A pártelnök nem kívánatos a rendszerváltás, de a működési modellt több ponton meg kell változtatni.

Egyrészt a szocialisták erősebb erősebb államban gondolkodnak, amit erősebb demokratikus kontrollal társítanak: például erősíteni szeretnék az állam gazdaságfejlesztő, valamint munkahelyteremtő funkcióit. Modellkorrekcióra van szükség az MSZP szerint a gazdaság területén is: a párt a privatizáció folyamatát lezártnak tekinti, azaz a továbbiakban nem lehet a magyar gazdaság motorja a tulajdonszerkezet változása.

Magyarország társadalmi viszonyain szintén változtatna a baloldal: többek között azon, hogy a fogyasztók ne legyenek kiszolgáltatottak a multinacionális nagyvállalatok túlhatalmával, a bankokkal, és a hivatali bürokráciával szemben. Az MSZP programjában új kamat-, és hitelpolitikát sürget (már ha kedvezőek lesznek a gazdasági feltételek), ugyanis az újfajta kiszolgáltatottság veszélyei Magyarországon legerősebben a lakhatás körül jelentkeznek. Mint közölte, a létbiztonság elemi feltétele a lakhatás biztonsága. Épp ezért a párt folytatni akarja a panelrekonstrukciós programot és a megszüntetett szocpol helyett új lakástámogatási rendszert kezdeményeznek.

És amint Lendvai szavaiból kiderült, az MSZP a kis- és középjövedelműek pártja akar lenni, és nemzeti párt is. Mint ilyen, a nemzet része, ugyanis, mondta Lendvai, a nemzeten belül nincs és nem is lehet külön nemzeti oldal, a nemzetnek mindenki része. Az MSZP választási programját nyilvános fórumokon vitatják meg, egészen a december 12-i kongresszusig.

A szocialista programra a fideszes Szijjártó Péter annyit reagált, hogy minek program egy olyan pártnak, amely egyrészt irtózik a választásoktól, másrészt pedig soha nem tartotta be azt, amit ígért. A fideszes politikus szerint az MSZP képtelen és alkalmatlan a kormányzásra: ezt bizonyítja az elmúlt nyolc év, amikor a régió éllovasából Európa betonbiztos sereghajtójává tették Magyarországot.