Aggódik a magyarországi rasszizmus miatt az európai emberi jogi biztos

2009.10.15. 19:31
Aggasztó a rasszizmus magyarországi előretörése, az pedig különösen, hogy a romák elleni gyűlöletet közszereplők is gerjesztik, állapította meg Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa. Határozott fellépést sürget a rasszista csoportok ellen.

Aggasztó a szélsőségesség, türelmetlenség és a rasszista megnyilvánulások térnyerése Magyarországon, jelentette ki közleményében Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa. Különösen aggasztónak tartja, hogy bizonyos közszereplők is gerjesztik a romák elleni gyűlöletet, és hogy ezt erőteljesen nem ítélik el.

Arra kérte az üsszes párt vezetőjét, hogy biztosítsák, ne hangozzanak el romaellenes vagy idegengyűlölő megjegyzések a következő válastzási kampányban.

A hatóságokat pedig sürgette, hogy hozzanak intézkedéseket a kisebbségekhez tartozók emberi jogainak megvédése érdekében, és a jogszabályokat, illetve a jogalkalmazást hozzák összhangba az emberi jogok európai egyezségokmányával, illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlatával. Külön felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy legyen büntetendő a rasszista csoportok létrehozása, illetve az ilyen csoportok tevékenységében való részvétel.

Hammarberg szerint jobban meg kell ismertetni a közvéleménnyel az olyan kisebbségek helyzetét, amelyek szisztematikus diszkrimináció vagy intolerancia elszenvedői. A közlemény ezek közt a romák mellett a zsidókat és a melegeket említi.

A biztos megállapította, hogy az eddigi erőfeszítések ellenére de facto még ma is létezik szegregáció az oktatás területén. Felhívta a figyelmet arra, hogy ennek felszámolása mellett javítani kell a roma lakosság életkörülményeit is. Támogatni kell a szociális lakhatást, és el kell kerülni a kilakoltatást.