Az új influenza elleni oltás után meghalt egy nő

2009.10.15. 07:21
Egy Fluval P-vel beoltott 64 éves miskolci asszony két nappal az oltás után életét vesztette. A nő krónikus szívbeteg volt, egyelőre nem lehet biztosat tudni halálának pontos okáról.

Életét vesztette két nappal az új influenza elleni vakcina beadása után egy krónikus, de nem halálos szívbetegségben szenvedő 64 éves miskolci asszony, írja a csütörtöki Népszabadság. Az ÁNTSZ elrendelte az elhunyt beteg boncolását, hogy kiderüljön, van-e közvetlen összefüggés az H1N1-vírus elleni oltóanyag beadása és a halál bekövetkezte között. Egyelőre csak annyi zárható ki, hogy nem akkut mérgezésbe halt bele a nő, mert az általában azonnal a vakcina beadása után bekövetkezett volna.

Németh Zsolt, a Fluval P-t gyártó Omninvest Kft. vezetője szerint olyan esetet még sehol nem regisztráltak a világban, hogy az oltóanyag közvetlenül halált okozott volna. Németh szerint mindenképp meg kell várni a boncolás és a vizsgálatok eredményét, hogy összefüggésről, vagy felelősségről lehessen beszélni az oltóanyaggal és a konkrét halálesettel kapcsolatban.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján közölt információk szerint a Fluval P okozhat mellékhatásokat: az oltás helyén fájdalom, bőrpír, duzzanat és beszűrődés jelentkezhet; az oltóanyag fáradtságérzetet, rossz közérzetet okozhat. Előfordulhat fejfájás, ízületi fájdalom, izzadás, izomfájdalom és láz is. Súlyos mellékhatást azonban az eddig beoltottak körében nem tapasztaltak.