Újabb H1N1-fertőzött halt meg

2009.10.15. 15:34 Módosítva: 2009.10.15. 17:00
Újabb olyan halálesetről számolt be az egészségügyi miniszter, amelynél az áldozat szervezetében kimutatták az új influenza vírusát. Ezúttal egy 47 éves férfi halt meg. Megkapta a forgalomba hozatali engedélyt a 3-18 éves korosztálynak készített, új típusú influenza elleni oltóanyag. A gyártó benyújtotta az Országos Gyógyszerészeti Intézethez (OGYI) azokat az eredményeket, amelyek alapján az alkalmazási előirat kiterjeszthetővé vált a 3-18 éves korosztályra - tette hozzá. Szepezdi Zsuzsanna, az intézet főigazgatója közölte: súlyos mellékhatás nem fordult elő a klinikai vizsgálatok során.

Meghalt egy felnőtt férfi, akinek a szervezetében kimutatták az új influenzavírust - jelentette be csütörtökön az egészségügyi miniszter. A 47 éves férfi - aki kórházban halt meg - a negyedik áldozat Magyarországon.

A betegnek felső légúti, bakteriális és vírusos fertőzésből kiindult tüdőgyulladása volt, ami a halálát okozta. A férfit tüdőgyulladással kezelték a kórházban. A korábbi 3 esettől eltérően itt a betegnél már életében megállapították a fertőzést, kórházban, intenzív osztályon kezelték, halála előtt lélegeztetőgépre volt kapcsolva.

Összehasonlításképpen

A 82 millió lakosú Németországban eddig egyetlen esetben igazolták, hogy a H1N1 okozott halált. Szeptember végén egy erős dohányos, 36 éves nő halt meg a fertőzés miatt kialakuló szövődmény következtében. A sajtó több esetet is emlegetett, de ezeknél nem volt egyértelmű, hogy a halált közvetlenül a vírus okozta volna.

Magyarországon eddig három olyan halálesetről számoltak be, amely az áldozat H1N1-gyel is fertőződött. Nem mindegyik esetben egyértelmű ugyanakkor, hogy a halált maga a vírus okozta.

Júliusban egy 41 éves férfi halt meg, aki feltehetően külföldön kapta meg a betegséget. A férfi az influenza vírusa miatt kialakuló tüdőgyulladásba halt bele, és csak a boncolás közben derült ki, hogy a H1N1 vírussal fertőződött meg. A férfi korábban nem járt orvosnál, láza nem volt, de szív- és tüdőbeteg volt.

Szeptember 24-én egy 34 éves magyar fiatalember halt meg. A dél-dunántúli fiatalember egészséges volt, nem volt lázas, beteg, és nem tartozott egy rizikócsoportba sem. Az utólagos vizsgálatok szerint halálát az influenza nagyon ritka szövődménye, a vérző tüdőgyulladás okozta.

A harmadik eset egy súlyos daganatos betegségben szenvedő 33 éves nő volt, aki sugár- és kemoterápiát is kapott, amely legyengítette az immunrendszerét. Boncolása után derült ki, hogy H1N1-vírus is volt a szervezetében. Az áldozat családja az Indexnek azt állította: nem vonják kétségbe, hogy H1N1-gyel is fertőződött, de szerintük rokonuk nem a vírus, hanem az orvosok gondatlanságának áldozata. A fiatal nő mellében érezhető csomókat a korábbi vizsgálatokon nem vették komolyan és csak nagyon későn ismerték fel a daganatot, amikor már menthetetlen volt.

Magyarországon az új influenza felbukkanása óta 283 esetben igazolták az A/H1N1 vírus jelenlétét. Az elmúlt héten 16 ezer influenzaszerű megbetegedés volt, ez 12 százalékos növekedést jelent egy hét alatt. A beküldött minták közül 11-nél igazolódott az új vírus jelenléte. Szeptember közepe óta tizennégyen kerültek kórházba az új vírus okozta megbetegedés miatt, közülük öt embert kellett intenzív osztályon kezelni.

Járvány még nincs, de a szakemberek azt feltételezik, hogy a járvány még ebben évben fellobban, már most is a járványküszöb közelében járunk.

Megkapta a forgalomba hozatali engedélyt a 3-18 éves korosztálynak készített, új típusú influenza elleni oltóanyag - jelentette be a tájékoztatón az egészségügyi miniszter.

A gyártó benyújtotta az Országos Gyógyszerészeti Intézethez (OGYI) azokat az eredményeket, amelyek alapján az alkalmazási előirat kiterjeszthetővé vált a 3-18 éves korosztályra - tette hozzá. Szepezdi Zsuzsanna, az intézet főigazgatója közölte: súlyos mellékhatás nem fordult elő a klinikai vizsgálatok során.