Füstbombát gyújtottak a tüntető tűzoltók

2009.10.19. 13:53 Módosítva: 2009.10.19. 14:22
A tűzoltókat érintő költségvetési megszorítások miatt kétezer ötszáz egyenruhás, rohamsisakot viselő tűzoltó tüntetett hétfő délben a fővárosi Alkotmány utcában, a Parlament közelében. A tüntetés végén meggyújtottak egy füstbombát, majd néhány perc után, vízzel eloltották.

Hétfő délben az ország minden szegletéből érkezett tűzoltók kéttucatnyi járműfecskendővel felsorakoztak a forgalom elől lezárt Alkotmány utcában, hogy tiltakozzanak a 2010-es költségvetési tervezetben jelölt, őket érintő 1,8 milliárd forintos elvonás miatt, ami véleményük szerint veszélybe sodorja a működésüket.

A demonstrációt a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetsége, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete és a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete hirdette meg. A megmozdulás elején a transzparenseket tartó, nemzeti színű zászlókat lobogtató 2500 tűzoltó nyilvános tűzoltóesküt tett, hogy életük kockáztatásával is ellátják szolgálati feladataikat.

A demonstráció végén a tűzoltók körbesétálták a Parlament épületét, mert sem a kormány, sem pedig az MSZP és az SZDSZ képviselői nem vették át petíciójukat.

Legvégül néhányan az Alkotmány utca közepén egy füstbombát gyújtottak meg, ami percekig ontotta magából a füstöt, majd egy üveg vízzel eloltották.

A tűzoltók azért sétáltak át a Parlamenthez, mert petíciójukat csak a Fidesz és a KDNP frakciójának képviselői vették át, MSZP-s, illetve SZDSZ-es politikus nem jött ki az Alkotmány utcába. Az egyenruhások ezért személyesen vitték petíciójukat az Országházhoz. A kordonon belülre csak három tűzoltó vezető mehetett be, a többiek "Gyertek ki!", illetve "Menjünk be!" rigmusok skandálása mellett az épület északi részéhez vonultak, végül úgy döntöttek körbesétálják az Országházat.

Az egyenruhások azért vonultak az utcára, mert a jövő évi költségvetés tervezete szerint 1,8 milliárd forinttal kevesebb jutna nekik jövőre. A szakszervezetek vezetői szerint ilyen mértékű elvonással nagyon sok tűzoltóság kerül az ellehetetlenülés szélére.