Ötszázan pályáztak a romáknak meghirdetett 200 helyre

2009.10.19. 16:06
Felülmúlta a várakozásokat a kormány roma köztisztviselői programjának sikere. Teleki László szerint a kétszáz helyre ötszáz pályázat érkezett, minden alkalmas jelölt köztisztviselői versenyvizsgát tehet. Január 1-től pályázhatnak állásokra, de hogy hova, azt még csak most mérik fel. Mivel megállapítani nem tudják, csak bízni tudnak benne, hogy tényleg romák jelentkeztek a pályázatra.

Ötszáz pályázat érkezett a kormány által meghirdetett roma köztisztviselői programra, jelentette be hétfőn a Parlamentben Teleki László egykori romaügyi államtitkár. Bajnai Gordon még szeptemberben hirdette meg, hogy kormánya kétszáz diplomás romának teremt álláshelyet a közigazgatásban. A pályázatok határideje egy hete zárult le, a pályázók száma Teleki szerint "minden várakozást felülmúlt".

Éppen ezért az eredeti tervekkel szemben nem 250 pályázónak teszik lehetővé a köztisztviselői versenyvizsga letételét, hanem az összes arra alkalmas jelentkezőnek, Teleki becslése szerint 350-400 pályázónak. Így ők a jövőben szintén pályázhatnak köztisztviselői állásokra.

Kérdésünkre, hogy milyen kritériumok szerint állapítják meg, hogy a pályázók roma származásuak, Teleki kitérő választ adott. Mint mondta, etnikai hovatartozásra vonatkozó adatot tilos gyűjteni, ezért csak bízni tudnak benne, hogy a pályázatra valóban romák jelentkeztek.

A sikeres versenyvizsga után a jelentkezők január 1-től pályázhatnak álláshelyekre. Hogy hova, azt még csak most kezdték felmérni, összegzik az állami intézményeknél meglévő álláshelyeket. A pályázóktól mindenesetre megkérdezték, hogy hol helyezkednének el a legszívesebben, a legtöbben az oktatási vagy a szociális tárcánál.

12

Teleki szerint főleg jogászok pályáztak, és nagy, 25-30 százalék a doktori fokozattal bírók aránya - ez némileg ellentmondásos, hiszen a jogász diploma egyben doktori fokozatot is jelent. A többiek Teleki elmondása szerint főleg huán területről érkeztek, ő ide sorolja a személyügyi szervező végzettségűeket is.

Teleki szerint különösen fontos, hogy most a diplomás romák számára hirdettek pályázatot, mert az eddigi integrációs programok szinte kizárólag az alacsony képzettségű rétegeket célozták.