62 százalékon áll a Fidesz

2009.10.20. 17:57 Módosítva: 2009.10.20. 17:57
A Fidesz erősödött az őszi politikai szezonkezdettel, a szocialisták pedig veszítettek támogatottságukból. Igaz ez a miniszterelnökre is, aki Orbán Viktorral szemben komoly hátrányban van a miniszterelnöki alkalmasság megítélését illetően. 2009 októberében a biztosan szavazó pártválasztók 62 százaléka a Fideszre, 20 százaléka az MSZP-re adná a voksát - derül ki a Századvég és a Forsense Független Hírügynökséghez eljuttatott legfrissebb közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint egy most vasárnapi választásra a szavazók 59 százaléka menne el biztosan, ez az arány pedig megegyezik az év elején, illetve a kora tavasszal mért eredményekkel.

A biztosan szavazó pártot választók körében a Fidesz a voksok 62 százalékát kapná, szemben a szocialisták 20 százalékával. Egy mostani országgyűlési választáson a Jobbik 12 százaléknyi szavazatot szerezne. A Fidesz tábora az 55 év felettiek és a budapestiek körében is erős, majdnem kétszer nagyobb, mint MSZP-é, bár továbbra is e két nagy csoport az MSZP legfontosabb bázisa.

A kisebb pártok közül, egyedül az LMP rendelkezik jelentősebb támogatottsággal, a biztos szavazó pártválasztók körében 4 százalékon áll. Az MDF itt 1 százalékot mondhat magáénak, az SZDSZ pedig még ennyit sem ért el.

A Bajnai-kormány megalakulása óta a 2009. októberi volt az első olyan hónap, amikor nem javult, hanem romlott a korábbiakhoz képest a kabinet megítélése. A többség, 57 százalék ugyanis negatívan értékelte a kormány munkáját. A kormány értékelése elsősorban a pártszimpátiától függ: az MSZP szavazóinak 82 százaléka értékelte pozitívan a kormányt, a Fidesz szavazóinak 83 százaléka negatívan.

Az emberek inkább Orbán Viktort tartják alkalmasabbnak a miniszterelnöki poszt betöltésére. A választók relatív többsége Orbán Viktor és Bajnai Gordon közül inkább a volt kormányfőt tartja alkalmasabb miniszterelnöknek. A két politikus közti különbség a nyári hónapok előtt volt utoljára ilyen jelentős. Most a megkérdezettek 45 százaléka Orbán Viktort, 25 százaléka Bajnai Gordont tartja alkalmasabbnak.