"A fölösleges vakcinákon fogunk taposni"

2009.10.20. 17:09 Módosítva: 2009.10.20. 17:29
Az Index által megkérdezett háziorvosok megértik, hogy az ellentmondásos nyilatkozatok miatt bizonytalanok az emberek az új influenza elleni oltással. Néhányuk tapasztalata szerint most jóval kevesebben oltatják be magukat még a szezonális influenza ellen is, egyikük pedig azt mondta: meg fognak maradni az adóforintokból megrendelt készletek. Van olyan orvos, aki nem érti az oltás körül kialakult hisztériát, és olyan is, aki előbb magán próbálta ki az oltást és csak azután ajánlotta betegeinek.

A nagy reklámkampány ellenére, idén jóval kevesebb embert oltottam be influenza ellen, mint tavaly, mondta az Indexnek egy téti háziorvos. "Eddig minden évben oltottunk és soha nem volt ilyen cirkusz mint most. Tavaly az 1700 fős praxisból 300 embert oltottam be, idén eddig 60-an kérték a szezonális influenza elleni oltást és mindössze egy embernek adtam be H1N1 elleni vakcinát".

Az orvos szerint idén hiába volt nagy a kampány, amikor elment az ÁNTSZ-hez és a tavalyi adatok alapján 300 adag új influenza elleni oltást is kért, csak 20-at tudtak adni. "Elmentem másodszor is, akkor nekem adták a szezonálisból megmaradt 40 adagot, és az új influenza elleni oltóanyagból is csak 20 kaptam."

Az orvos nem csodálkozik azon, hogy a praxisába tartozó emberek bizonytalanok. "Igyekszem mindent elolvasni a témában, de valóban nagyon sok egymásnak ellentmondó véleménnyel találkozom én is." Az orvos ezért egyelőre azt javasolja betegeinek, hogy várjanak az oltással. "A terheseknek most azt mondom: inkább ügyeljenek arra, hogy ne kapják el a fertőzést, rendszeresen mossanak kezet és kerüljék a zsúfolt helyeket."

Egy kecskeméti háziorvos az Indexnek azt mondta: ő eddig alig 20 embert oltott be, aztán azt mondta: "meglátja, itt fogunk majd taposni az adóinkból beszerzett vakcinákon, mert meg fog maradni, nem kell majd senkinek".

"Nem kell az oltás miatt izgulni", véli egy veszprémi háziorvos. Az orvos évek óta olt szezonális influenza ellen, ismeri az Omninvest által gyártott vakcinát, és elmondása szerint eddig ezekkel semmi probléma nem volt, nem okoztak semmilyen súlyos mellékhatást. "Ha a betegek kérdeznek, én azt mondom: ha beoltatják magukat, az jóval kisebb kockázatot jelent mint egy fertőzés esetleges szövődményei".

"Tavalyhoz képest valamivel lassabban megy most az oltás, de én már így is legalább 100 embert beoltottam, így az elsőre megrendelt ampullák el is fogytak" - mondta. A veszprémi orvos is megjegyezte azt, hogy kezdetben az új influenza elleni vakcinából ő is csak a megrendelt mennyiség egyharmadát kapta meg. Most azonban, amikor újabb adagot rendelt, már megkapta a szükséges mennyiséget.

"Én először saját magamon próbáltam ki az oltást. Ha valaki fél tőle, azt tudom mondani neki, nézze meg, nekem sem lett tőle semmi bajom", mondta egy budapesti háziorvos. "A praxisomból már körülbelül nyolcvan embert beoltottam, ők főként idős emberek. Tavaly a szezonális influenzából körülbelül 500 embernek adtam oltást, úgy látom, hogy szép lassan idén is be fogok oltani ennyi embert".