2,6 milliós uniós támogatás tíz fatuskóra

2009.10.29. 09:26
Összesen 3,2 millió forintért épített uniós támogatásból kerékpáros pihenőhelyet, (eredeti projektcímén szolgáltatóházhoz kapcsolódó pihenőhelyet) Várgesztes önkormányzata. A helyi lakosok szemét azonban szúrja, hogy a milliós pihenőhely mindössze tíz, az árokparton leszórt - szaknyelven: telepített -, tuskóból áll. A polgármester szerint a beruházást nemrég ellenőrizték, és mindent rendben találtak.
A kerékpárt meg valószínűleg át kell hajítani az árkon
A kerékpárt meg valószínűleg át kell hajítani az árkon

A fenti fotót egy várgesztesi olvasónk küldte a kerékpáros pihenőhelyről, amelyre a kistérségi beruházási programokat bemutató oldal szerint 2,6 millió forintos uniós támogatással együtt összesen 3,2 millió forintot költött a helyi önkormányzat. A fényképen véletlenszerűen elhelyezett fatuskókat láthatunk egy árokpart oldalán.

Felhívtuk Menoni Gabriellát, Várgesztes polgármesterét, aki a beruházással kapcsolatban telefonon azt mondta, hogy eredetileg a község szolgáltatóházához kapcsolódó pihenőhelyet akartak építeni, ami úgy lett kerékpáros pihenőhely, hogy a pályázati bíráló bizottság bizonyos elemeket kivetetett belőle.

A polgármester közölte, hogy a 3,2 milliós árban benne van a gazos terület tereprendezése, a földmunka, a füvesítés és a növényültetés is. Telefonon további fotókat ígért a beruházás bemutatására, amelyeket emailen küldött volna, részletes magyarázattal.

Ám emailen már egy jóval szűkszavúbb nyilatkozatot kaptunk, amely szerint "Várgesztes Község Önkormányzata 2006 év szeptemberében az AVOP LEADER+ keretében 'Szolgáltatóházhoz kapcsolódó pihenőhely építése Várgesztes centrumában' címmel pályázatot nyújtott be 5 millió forint támogatás elnyerésére. Támogatást nem minden projektelemre nyertünk, csökkentettük a műszaki tartalmat, a projekt neve hivatalosan nem változott.”

A polgármester hozzátette, hogy „a projekt befejeződött, ellenőrizte az MVH (Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal) Veszprém megyei kirendeltsége 2008-ban, és mindent rendben talált, a támogatás kifizetésre került. A monitoringjelentéseket évente küldjük.”

Nem válaszolt viszont Menoni Gabriella az Indexnek arra a kérdésére, hogy milyen munkákat végeztek a pihenőhely kialakításakor, ami összesen 3,2 millió forintba került, és azt sem tudtuk meg, hogy az árokpart túloldalán található pihenőhelyet hogyan tudják azt használni a kerékpárosok, hiába kérdeztük meg ismételten.

Az Index az ügyben megkereste a MVH központi sajtóosztályát és a veszprémi kirendeltséget telefonon és emailen is, de nem kaptunk választ. Felhívtuk a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szóvivőjét, Oravecz Pétert is, aki szerint a kisebb vidékfejlesztési projektek az MVH-hoz tartoznak, mint lebonyolító és ellenőrző szervezethez.