A TASZ szabályozná az otthonszülést

2009.11.02. 12:15 Módosítva: 2009.11.02. 13:03
A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet sürgeti, hogy a parlament alkosson törvényt az úgynevezett intézeten kívüli szülésről. A WHO-ra és nemzetközi példákra hivatkoznak.

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul az otthonszülés jogi szabályozása érdekében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet.

A TASZ azt szeretné elérni: az Ab mondja ki, hogy alkotmányos mulasztásban van a jogalkotó, mert nem alkotta meg az intézeten kívüli szülés szabályozását, és kötelezze erre az Országgyűlést és a kormányt.

A közlemény szerint ugyan jelenleg egy, a parlamentnek már benyújtott törvényjavaslat tartalmaz felhatalmazó rendelkezést arra, hogy a kormány megalkossa az intézeten kívüli szülés tervezett szabályozását, de az egyeztetések évek óta húzódnak. Ezért a TASZ szorgalmazza, hogy az Ab mondja ki a szabályozás szükségességét, és az csak a szükséges mértékben avatkozhasson be a szülő nők döntési jogába.

Egyenrangú a kórházi szüléssel

A TASZ emlékeztetett arra: az intézeten kívüli - vagy otthonszülés - mind a WHO, mind a nemzetközi gyakorlat szerint egyenrangú a kórházi szüléssel. Az egészségügyi világszervezet több dokumentuma foglalkozik a bábák képzésével, a kompetenciájuk elismerésének szükségességével.

A TASZ példaként említette, hogy Nyugat-Európában és Észak-Amerikában több állam szabályozza az intézeten kívüli szülést, a legtöbb helyen ez valódi alternatívája a kórházi szülésnek. Hozzátette: a legutóbb egy kanadai, kórházi és intézeten kívüli tervezett, alacsony rizikófaktorú szüléseket összehasonlító tanulmány mutatott rá arra, hogy ugyanolyan biztonságos a két eljárás az ilyen várandósságok esetén, sőt az intézeten kívül tervezetten zajló szülések esetében kevesebb beavatkozásra került sor.

A jogvédők beadványának érvelése az alapvető alkotmányos jogokon és kötelezettségeken nyugszik. Álláspontjuk szerint az emberi méltóság jogából levezett önrendelkezési jog lehetőséget biztosít a szülő nőknek arra, hogy megválasszák a szülés helyszínét, viszont az egyfelől diszkriminatív, másfelől sérti a jogbiztonságot, hogy ennek feltételrendszere - például a szülést kísérő szaksegítség képzése - nincs megteremtve.