Csak az SZDSZ akar rádiózni a parlamentben

2009.11.02. 08:25
Kedden 14 órán át szavazhatnak a költségvetésről a képviselők, hétfőn ezért végső döntést nem is hoznak egy törvényről sem. Bajnai Gordon miniszterelnök viszont azonnali kérdésekre válaszol. Lesz szó az ORTT a Sláger és a Danubius rádiókat megszüntető döntéséről is, de nem sokáig.

Hétfőn lesz több mindenről szó, de kedden zajlik majd az igazán komoly munka a Parlamentben. Kedden már reggel kilenc előtt húsz perccel határozatképességet kell biztosítaniuk a képviselőknek, megkezdődik ugyanis a szavazás a jövő évi költségvetéshez benyújtott több száz módosító indítványról.

Előtte hétfőn a szokásos napirend előtti felszólalások - Bajnai Gordon kormányfő nem szólal fel - és interpellációk után a miniszterelnök is felel az azonnali kérdésekre.

Ezt követően a tényeleges munka kezdetén a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közti forrásegosztásról szóló 2006. év CXXXIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat módosító indítványairól szavaznak - a javaslatot magát leghamarabb a jövő héten fogadhatják el, célja az elmúlt évek során a gyakorlatban felmerült, az Állami Számvevőszék által észrevételezett problémák kiküszöbölése.

A módosító javaslatokról szóló szavazással folytatódik a magyar jelnyelvről szóló törvényjavaslat, valamint a múlt héten részletesebben ismertetett illetékről, illetve a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvények módosításának vitája is.

Szavaznak a Polgári Törvénykönyv módosításáról is, miután a törvényt annak ellentmondásos megfogalmazásai és általánosan is gyenge mindősége miatt Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte.

És még hétfőn módosítják a 2009. évi költségvetést (technikai részletek .pdf-ben), meghozzák a 2010-es költségvetést megalapozó egyes törvényeket.

Elképzelhető, hogy szavaznak a kereskedelmi rádiókról szóló ORTT-pályázatot vizsgáló bizottság felállításáról is, ha egyáltalán napirendre kerül az SZDSZ javaslata, amit sem a Fidesz, sem az MSZP nem támogat.