Zsarolásról beszél az EDDSZ elnöke

2009.11.03. 17:21 Módosítva: 2009.11.03. 17:21
Fenyegető tartalmú nyilatkozat aláírására kényszerítik azokat az egészségügyi dolgozókat, akik nem oltatják be magukat az új influenza ellen kifejlesztett vakcinával - állítja a legnagyobb egészségügyi szakszervezet.

A nyilatkozatot az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) szerint számos kórházban körbeküldték már. Van, ahol szóban utasítják a dolgozókat arra, hogy kövessék az előírásokat az ápolási igazgatón, vagy az osztályvezető főnővéren keresztül - mondta el Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke.

A nyilatkozat szó szerint így hangzik: "Alulírott ... a H1N1 és a szezonális influenza elleni védőoltást - a fokozott veszélyeztetettség ellenére - nem kérem. Tudomásul veszem, hogy influenzás megbetegedésem esetén az ebből eredően bekövetkező - esetleges - saját-, munkatársi-, ellátotti egészség-károsodásokért személyes felelősség terhel."

Cser Ágnes úgy tudja, az egészségügyi dolgozóknak megtiltották, hogy bármilyen információt adjanak a "zsaroló helyzetről". Az EDDSZ ezt az önrendelkezési jog, illetve a szabad véleménynyilvánítási jog korlátozásának tartja, ezért átfogó vizsgálatot kezdeményezett az állampolgári jogok országgyűlési biztosánál. Azt várják Szabó Mátétól, hogy tárja fel a vissszásságokat, és vizsgálja meg, miért tiltják az egészségügyi dolgozók kapcsolatát a sajtóval.

Nem 100 százalékos a biztonság

Az EDDSZ elnöke szerint egy jogállamban nem lehet aláiratni egy ilyen tartalmú nyilatkozatot senkivel, főleg nem akkor, ha nem áll rendelkezésre minden információ a vakcinával kapcsolatban. Márpedig a mai napig nem jelent meg olyan hivatalos szakértői vélemény, amely egyértelművé teszi, hogy a vakcina 100 százalékos biztonsággal, mellékhatás nélkül véd a H1N1-fertőzés ellen - mondta Cser Ágnes. Hozzátette, továbbra sem tudni, milyen mellékhatásokkal, illetve esetleges szövődményekkel kell számolni, és ezek milyen gyakorisággal fordulnak elő.

Az EDDSZ a nyilatkozat kapcsán szeretne választ kapni ezekre a kérdésekre, ezért Szabó Máté mellett Melles Mártát, az Epidemológiai Intézet főigazgatóját is megkeresték. A fejleményekről tájékoztatták Székely Tamás egészségügyi minisztert is, de a tárcavezető eddig nem reagált a levélre.