Nyilvános lesz a H1N1-vakcinák szerződése

2009.11.04. 19:21 Módosítva: 2009.11.04. 19:21
A H1N1 elleni vakcinák jók, a védőoltással nincs semmi baj, jelentette ki Pesti Imre az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülése után. A fideszes politikus szerint a baj a vakcina gyártójával van, ugyanis hiába nézhettek bele zárt ülésen az egészségügyi tárca és az Omninvest szerződésébe, a cég tulajdonosi viszonyait nem sikerült tisztázni, és a kiegészítő szerződéseket sem kapták meg. A szocialisták szerint minden rendben az Omninvest tulajdonosi szerkezetével.

Valószínűleg néhány nap múlva feloldják az egészségügyi miniszter és az új influenzavírus elleni védőoltást gyártó Omninvest között kötött szerződés egy részének titkosságát, mondta Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke szerdán a grémium zárt ülése után. A bizottság úgy vélte: azzal, hogy a szerződéseknek az üzleti titkot képező adatokon kívüli része nyilvános lesz, erősödhet a közbizalom az oltóanyag iránt - mondta el a politikus.

A szerződéseket Kökény szerint a magyar állam körültekintően kötötte meg, a dokumentum kellő garanciát ad az oltóanyag biztonságára és a fizetési feltételekre nézve. Eddig mintegy 400 millió forintért szereztek be vírusellenes készítményeket, antibiotikumot, fecskendőt, maszkokat . Mindezt a politikus szerint igen kedvező áron, de Kökény a részletekről nem beszélhet.

Az október 26-i adatok szerint a lakosság három százaléka kapott oltást, ami nem megfelelő, mert a cél az, hogy az ország lakosságának legalább 60 százaléka be legyen oltva. A gyártó december elejére teljesíteni tudja a vállalt mennyiség legyártását. Arra a kérdésre, hogy az Omninvest tulajdonosi háttere szóba került-e a bizottsági ülésen, a politikus igennel válaszolt, ez azonban üzleti titok, így az igenen kívül mást nem is mondott. Csak annyit: a hazai és nemzetközi gyakorlatnak megfelel a cég tulajdonosi háttere.

A Fidesz szerint viszont még mindig sok a titok az új influenzavírus elleni védőoltást gyártó Omninvest Kft. körül, jelentette ki Pesti Imre. A fideszes országgyűlési képviselője pont azt nehezményezte, hogy még mindig nem lehet tudni, kik a vakcinát gyártó cég tulajdonosai, és nem láttak rá a kiegészítő szerződésekre sem.

A politikus azt mondta, a szerdai zárt bizottsági ülés is megerősítette őket abban, hogy a kormányzat továbbra is alkalmatlan a járvány kezelésére, hiszen kedden még nem minden patikában volt elérhető a védőoltás, illetve az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet sem volt felkészülve a készítmények kiszállítására. Pesti szerint egyébként az oltással nincs probléma, a védőoltás jó, de mindaz, ami körülötte történik, a bizalmatlanságot erősíti az emberekben.