IRM: nem jár fizetés Hunvaldnak

2009.11.06. 16:09 Módosítva: 2009.11.06. 16:53
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium fenntartja korábbi állásfoglalását, hogy az előzetes letartóztatásban lévő köztisztviselőknek és polgármestereknek nem jár díjazás. A VII. kerületi képviselőtestület ennek ellenére úgy döntött: az előzetesben lévő polgármester, Hunvald György továbbra is megkaphatja alapilletményét egy letéti számlára.

A közleményt néhány órával azt követően publikáltak, hogy az erzsébetvárosi képviselő-testület úgy döntött: továbbra is jár alapilletmény az előzetes letartóztatásban lévő polgármesternek, Hunvald Györgynek. Mint írják: több törvény együttes értelmezésével jutott a tárca erre az álláspontra.

A jelenlegi szabályozás szerint a köztisztviselő mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, ha elháríthatatlan ok miatt nem tud munkahelyén megjelenni, márpedig az előzetes letartóztatást "nyilvánvalóan ilyen oknak kell tekinteni", de "tekintettel arra, hogy munkavégzés nem történik, díjazás (fizetés) sem jár a jogszabály szerint erre az időre" - írják.

Az IRM kifejti: ugyanezen szabályok alapján állapítják meg a polgármesterek és önkormányzati képviselők tiszteletdíját, tehát nekik sem jár tartós akadályoztatásuk (így előzetes letartóztatás) esetén fizetés. "A fizetés megvonásáról minden esetben a munkáltatónak kell döntenie, polgármester esetében értelemszerűen a képviselő-testületnek" - jegyzik meg.

Pénteken - 10 igen, 9 nem és 3 tartózkodás mellett - elutasította az erzsébetvárosi képviselő-testület azt a fideszes indítványt, hogy a polgármester alapilletményének kifizetését függesszék fel, költségátalányát pedig vonják meg, így továbbra is jár az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György (MSZP) polgármesternek az alapilletménye.

Az indítvány ellen szavazók elsősorban a jogszabályi háttér hiányosságával indokolták döntésüket.

Gergely József alpolgármester az Indexnek azt mondta, hogy jelenleg nincs olyan törvényi lehetőség, amely alapján a képviselőtestület jogszerűen végrehajthatni a Fidesz és vele párhuzamosan, a KDNP-SZEM javaslatát a fizetésmegvonásról. A Hunvaldot helyettesítő MSZP-s politikus szerint ha tiszta lenne a jogi háttér, akkor nem adott volna be két parlamenti frakció is törvénymódosító javaslatot. Gergely József elmondta, azt is indítványozta a VII. kerületi testületnél, hogy fogadják el, vérgehajtják a tövényi előírásokat, ha megszavazza azokat a parlament.

Hunvald Györgyöt a Központi Nyomozó Főügyészség egyebek mellett hivatali vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsítja, amelyeket bűnszervezetben követett el. Ezekért a bűncselekményekért a törvény szerint akár 20 éves szabadságvesztés is kiszabható.