MDF-es lett a volt SZDSZ-es kecskeméti polgármester

2009.11.06. 18:21 Módosítva: 2009.11.06. 19:27
Szécsi Gábor egykori kecskeméti polgármester kilép az SZDSZ-ből és az MDF országgyűlési képviselőjelöltjeként indul a választásokon. Retkes Attila az SZDSZ elnöke azt mondta: úgy nem lehet összefogni az MDF-fel, ha az levadássza a neki tetsző SZDSZ-es politikusokat.

A szabad demokraták elnöke meglepetéssel olvasta az MDF kecskeméti képviselőjelöltjének nyilatkozatát, miszerint kilépését már bejelentette, és a jövő héten le is zárulhat a procedúra. Szécsi Gábor arra is kitért, hogy ha megkapja a bizalmat, akkor lehetséges, hogy belép az MDF-be. A képviselőjelölt ehhez hozzátette, az SZDSZ-nél elfogadták, tudomásul vették kilépését.

Szécsi a Fidesz tagja is volt

Szécsi Gábor tagja az SZDSZ országos tanácsának, a párt Bács-Kiskun megyei választmányának, valamint a kecskeméti önkormányzat SZDSZ-es frakciójának is. 1998 és 2006 között volt Kecskemét polgármestere, korábban a Fidesz tagja is volt, 2004-ben lépett ki a pártból, az SZDSZ-be pedig 2006-ban lépett be. A 2006-os önkormányzati választásokon az MSZP-SZDSZ színeiben indult.

Retkes Attila válaszul azt mondta, hogy az elmúlt napokban nem erről egyeztetett Szécsi Gáborral illetve hogy a kilépést írásban kell bejelenteni. "Mivel ez nem történt meg, ezért a pártból nem lépett ki, ezért nincs is mit tudomásul venni" - mondta.

Retkes Attila kitért arra is, hogy ha Szécsi Gábor átlép egy másik pártba, akkor azt fogják javasolni az SZDSZ Bács-Kiskun megyei választmányának, hogy a választókerületben állítsanak önálló szabad demokrata jelöltet.

Dávid Ibolya pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján mutatta be Szécsi Gábort, mint az MDF országgyűlési képviselőjelöltjét. Az MDF elnöke arról beszélt, hogy pártja meghirdeti a "nyitás politikáját", tárt karokkal vár minden magyar demokratát, aki egyetért a párt őszinte és szakszerű konzervatív politikájával, aki tiszta közéletet szeretne a kétpárti háttéralkuk helyett.

Erre Retkes Attila úgy reagált, hogy az SZDSZ akkor is támogatni fogja Szécsi Gábort, ha MDF-es képviselőjelöltként indul el Kecskeméten a jövő évi országgyűlési választásokon. Az SZDSZ elnöke hozzátette, hogy az elmúlt hetekben napi szintű egyeztetéseket folytatott Szécsi Gáborral, akit kiváló, felkészült politikusnak tart. Egyúttal azt kérte a jelölttől, hogy ha elindul az MDF színeiben és le is mond a szabad demokratáknál viselt párttisztségeiről, az SZDSZ tagságát ne szüntesse meg.

Retkes Attila akkor elmondta azt is, hogy "én magam is kívánatosnak tartom a liberális-konzervatív összefogást". Megjegyezte, hogy mindennek viszont annak a célnak a jegyében kell sorra kerülnie, hogy "a három európai politikai irányzat, a szociáldemokrácia, a konzervativizmus, és a liberalizmus letéteményesei, az MSZP, az MDF és az SZDSZ" képesek legyenek felülemelkedni a saját taktikai érdekeinek és képesek legyenek egy olyan együttműködést kialakítani, amelynek elsődleges célja a harmadik köztársaság vívmányainak megőrzése.

Szécsi Gábor ezt követően viszont azt mondta az MTI-nek, hogy ki fog lépni az SZDSZ-ből. Kijelentette, hogy ezt a szándékát Retkes Attilával már közölte és a pártnál elfogadták és tudomásul vették kilépését.

Retkes Attila erre úgy reagált, továbbra is fontosnak tartja, hogy összefoghassanak azok a demokratikus erők, amelyek megakadályozhatják a Fidesz kétharmados győzelmét, "de ennek nem az a módja, hogy a Magyar Demokrata Fórum levadássza a neki tetsző SZDSZ-es politikusokat". Közölte, hogy miután Magyar Levente, volt jászberényi polgármester és Szécsi Gábor esetében is erre utaló jeleket látnak, ezért tárgyalást kezdeményez az MDF-fel, hogy ezt a gyakorlatot szüntessék meg.