Pénzbüntetést kapott a hanyag orvos

2009.11.06. 11:14 Módosítva: 2009.11.06. 11:21
Kétszázezer forintra büntette az első fokon eljáró Szegedi Városi Bíróság azt a doktornőt, aki elküldött egy fulladásos panaszokkal érkező beteget, arra hivatkozva, hogy területileg nem az ő kórháza az illetékes.

Az országos visszhangot kiváltó eset 2007. áprilisában történt és szinte azonnal a politikai viták középpontjába került, miután néhány nappal korábban lépett életbe a kórházak új ellátási rendje.

A bíróság pénteki ítéletében a doktornőre összesen 200 ezer forint - kétszáz napi, ezer forintos napi tételű - pénzbüntetést szabott ki, valamint kötelezte az eljárás során felmerült 423 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet indoklása szerint az orvos nem volt kellően körültekintő a fulladásos panaszokkal 2007. április 6-án kórházba érkező beteg ellátásakor. Nem végeztette el a páciensnél teljes körűen azokat a fizikai vizsgálatokat, amelyek segítségével pontos képet alkothatott volna a férfi pillanatnyi állapotáról, s arról, szállítható-e. A bíróság két szakértői vélemény alapján megállapította, a beteg súlyos szükség állapotában volt, de röviddel később bekövetkezett halálában azonban nem játszott szerepet a vizsgálat elmaradása. A bíró hozzátette: az orvos döntésében közrejátszott, hogy jól ismerte, többször is kezelte a pácienst, ismerte önpusztító életmódját.

A 67 éves mindszenti férfi háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján fokozódó fulladásos panasszal. A beteg itt a felajánlott kórházi kezelést saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből. Délután a férfi háziorvosa riasztotta a mentőket, akik ekkor a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték a beteget.

Itt a férfit ügyeletes orvosként a későbbi vádlott fogadta. A vád szerint az orvos a megfelelő vizsgálatok elvégzése nélkül küldte tovább a szentesi kórházba a beteget, arra hivatkozva, hogy az területileg nem a vásárhelyi kórházhoz tartozik. Az orvos nélküli mentőben azonban a férfi keringése összeomlott és a beteg életét nem tudták megmenteni.

A tavaly novemberben indult perben a bíróság több orvosszakértőt is meghallgatott. Egyikük szerint a beteg állapota a szentesi vizsgálat és a hódmezővásárhelyi kórházba érkezés között jelentősen romlott, ezért a férfi sürgősségi ellátást igényelt volna. Egy másik szakértői vélemény szerint a férfi halálát heveny szívritmuszavar okozta és a vádlott a beteg állapotának rosszabbodását nem láthatta előre.

Az ügyész tudomásul vette a bíróság döntését, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.