no

MSZMP-s aknák a Jobbikban

2009.11.07. 09:57 Módosítva: 2009.11.07. 09:57
Ahogy a többi párt, a Jobbik sem tudott egyértelműen elhatárolódni az MSZMP-s múlttól. Míg MSZP-s, SZDSZ-es, 2006 utáni MDF-es és korábbi Munkáspárt-tag nem léphet be a Jobbikba, az a nemzeti radikálisok között sem kizáró ok, ha valakinek egykor MSZMP-s vörös párttagkönyve volt. Kecskeméten a helyi Jobbik várhatóan egy volt MSZMP-s párttagot akar indítani országgyűlési képviselőjelöltnek. Van olyan a Jobbiknál, aki szerint ez nem hiteles.

A Jobbik több ezer embert megmozgató október 23-i nagygyűlésének másnapján kongresszust tartott. Ezen Novák Előd és Sneider Tamás alelnökké választása mellett módosították a párt alapszabályát. A vitában hangsúlyos szerepet kapott az a kérdés, hogy mit kezdjenek azokkal, akik az elmúlt 20 évben a politikai széljárást követve először az egyik, majd a másik pártban tűntek fel, s most épp a Jobbiknál aktivizálódnak.

Nem jó ajánlólevél

Megoldást kerestek arra is, hogyan viszonyuljon a Jobbik azokhoz a tagjaihoz, akikről tudható, hogy egykor MSZMP-tagok voltak. A helyi szervezetek elnökeinek ezt mindenképpen jelezniük kell. A pártigazgató nyilvánvalóvá tette, hogy ha ezt elmulasztják, és valakiről ez később, netán a kampány kellős közepén derül ki, akár fel is oszlathatják a helyi szervezetet.

A kongresszuson azonban végül nem fogadtak el olyan határozatot, amely egyértelműen kimondaná, hogy egykori MSZMP-tag nem lehet tagja a Jobbiknak. A Jobbikba csak azok nem léphetnek be, akik az MSZP-ben, az SZDSZ-ben és a Munkáspártban valaha politizáltak, illetve az MDF-nek 2006 után is tagjai voltak.

Nem jó ajánlólevél a vörös párttagkönyv

Tegyük hozzá, hogy az MSZMP-s múlthoz való viszonyt a többi pártnak sem ártana tisztáznia. Bár az MSZP politikai értelemben nem örököse az egykori állampártnak, a mostani szocialista pártban és az MSZP-s kormányokban szép számmal kaptak, kapnak vezető szerepet egykori MSZMP-tagok és funkcionáriusok. Több egykori MSZMP-tag van a Fidesz országosan ismert politikusai között is, és ahogy egy informátorunk fogalmazott: létezik olyan vidéki Fidesz-szervezet, amelyikben több egykori párttag van, mint magában az MSZP-ben.

Együtt koszorúztak az MSZP-vel

Október elején a Magyar Hírlap arról írt, hogy Montlika Zoltán a Jobbik hajdúsámsoni elnöke egyben az MSZP tagja is. A lapnak Tar Zoltán, a hajdúsámsoni szocialisták elnöke mondta el, hogy Montlika 2005-ben lépett be az MSZP-be, és onnan azóta sem lépett ki. A Jobbik vezetése kezdetben cáfolta a hírt, aztán egy közleményben tudatták: Montlika papíron egy ideig tényleg tagja volt az MSZP-nek, mert gyerekkori barátja, a helyi szocialista elnök erre megkérte. Állítólag belépésével és szavazatával Montlika egy párton belüli ellenfelével szemben segítette Tart. Montlika később Tar kezébe adta kilépési nyilatkozatát, aki megígérte, hogy a többit majd ő elintézi. Montlika minden tisztségéről lemondott, de a Jobbikból végül nem rúgták ki.

Nagyobb nyilvánosságot nem kaptak, de jobbikos fórumokon szóvá tették, hogy Mezőkövesden például olyan ember lett a Jobbik elnöke, aki szeptember 1-jén lépett be a pártba. Az illető korábban az MDF, a Kisgazdapárt, a KDNP és a Fidesz tagja volt, vagy velük együtt indult az önkormányzati választásokon. A fórumozók a mezőkövesdi elnöknek felróják, hogy az országos vezetés felhívása ellenére október 23-án együtt koszorúzott a megyei MSZP, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a helyi rendőrség képviselőivel.

Ugyancsak az MSZP-vel való közös koszorúzást kifogásolják a ceglédi Jobbik-alapszervezetnél. Az itteni elnök ugyan régi motoros, 2003 óta a Jobbikban tevékenykedik, de azt nem mindenki tudja elnézni neki, hogy "a Pest megyei Jobbik-koordinátor eddig még egyetlen kiáltványában sem szólalt fel a cigánybűnözés ellen. Kiáltványra nem jut ideje, de az MSZP-sekkel együtt koszorúzni igen". Jegyezzük meg, a fórumhozzászólásoknál felmerülhet a gyanú, hogy azokat éppen nem a Jobbik-hívők, hanem valamelyik politikai ellenfél aktivistái irogatják.

A Jobbik alapszabálya nem tiltja, hogy egykori MSZMP-tagok belépjenek a pártba, de azt semmiképpen nem mondanám, hogy tárt karokkal várjuk a Jobbikba az egykori párttagokat - modta az Indexnek Novák Előd a Jobbik alelnöke. Korábbi MSZMP-tisztségviselő ugyanakkor nem lehet tagja a Jobbiknak.

Az egyszerű MSZMP-tagságot nem mondanám jó ajánlólevélnek, az illető személyét alaposan átvilágítjuk, de ha bizonyít, tud javítani a megítélésén - mondta Novák Előd. Közlése szerint tudnak arról a néhány emberről a Jobbikban, aki korábban párttag volt. Általános szabályokat a leendő képviselőjelölteknél sem fogalmazott meg a Jobbik, így ott sem kizáró ok az, ha valaki húsz évvel ezelőtt vagy korábban tagja volt a pártnak.

A  kommunikácó és a tett

Zágráb Nándor nagykőrösi önkormányzati képviselő nemrégiben kilépett a Jobbikból. Korábban egy nyílt levélben, a nagykőrösi Jobbik alapszervezet nevében azt javasolta: ne lehessen jobbikos egyéni vagy listás országgyűlési képviselő-jelölt az, aki korábban tagja volt az MSZMP-nek. Zágráb Nándor arra figyelmeztetett: "kár azt feltételezni, hogy az MSZMP-s múlttal, titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkező parlamenti pártok nem derítik ki rövid úton minden jobbikos képviselőjelöltről, hogy tagja volt-e az állampártnak, és ha találnak valakit, nem fogják szembesíteni a közvéleménnyel. Ez pedig az összes képviselőjelölt munkáját tönkreteheti, megakadályozhatja a párt parlamentbe kerülését."

A Jobbik vezetése láthatóan rossz szemmel nézte, hogy a nagykőrösiek a nyilvánossághoz fordultak ezzel a javaslattal, majd a párt etikai bizottsága felfüggesztette a nagykőrösi szervezet indítványát. Zágráb Nándort ezután lépett ki a Jobbikból. Mint írta: az etikai bizottság határozata a pozitív döntés megakadályozásáról szól a kezdeményező kiiktatása révén.

"Továbbra is egyetértek a Jobbik céljaival és támogatom is azokat" - szögezte le az Indexnek Zágráb Nándor, aki jelenleg a Jobb Nagykőrösért nevű civil szervezet színeiben politizál a helyi képviselőtestületben. Én arra hívtam fel a figyelmet, mondta, hogy a Jobbik korábban határozottan deklarálta a volt MSZMP-tagok kiszorítását a politikából, sőt népszavazást is kezdeményezett ebben az ügyben. Azt nem tudtam elfogadni, hogy ebben a kérdésben elcsúszik az országos kommunikáció és a valós cselekvés, ez ugyanis rombolja a párt hitelességét, mondta Zágráb Nándor. Mint megjegyezte, korábban a Fidesszel is azért szakított, mert ellentmondásosnak látta a multinacionális cégek korlátozásáról szóló, számára szimpatikus politikai nyilatkozatokat, és a nagykőrösi fideszes polgármester törekvéseit egy multicég bevásárlóközpontjának felépítésére a városban.

"Az embert nézzük"

A kecskeméti Jobbik-alapszervezetben érdekes dolgok történnek. Tavaly egy társaság csatlakozott az ottani Jobbikhoz, amely támogatásáról biztosította az akkori elnököt, Varga Zsoltot, nem sokkal később azonban leváltották őt. Több, a Jobbikkal foglalkozó fórum hozzászólója utalt arra, hogy a jelenlegi kecskeméti Jobbik-elnök és társai szinte kivétel nélkül egykori MSZMP-sek.

A kecskeméti Jobbik-elnök szerint egyértelmű, hogy ezeket a valótlanságokat a párt korábban leváltott elnöke terjeszti róluk. "Mindig is keresztény értékrendet valló ember voltam, a piaristákhoz jártam, feltételezni is nevetséges, hogy tagja voltam az MSZMP-nek" - mondta az Indexnek Tóth Sándor, a kecskeméti Jobbik elnöke, aki a rendszerváltás idején másfél évig az MDF-nek volt a tagja, de kilépett onnan.

Tóth Sándor szerint húsz évvel a rendszerváltás után teljesen elhanyagolható kérdés, ki volt kommunista, vagy ki volt tagja a pártnak. "Elfogadom, hogy valaki a rendszerváltás után is kereste a helyét különböző pártokban, de ma a fő kérdés az, hogy tudjuk legyőzni a globalista, liberális SZDSZ-t és a hazaáruló MSZP-t. Tudom, hogy a szervezetünkban vannak olyan emberek, akik MSZMP-tagok voltak, de én elsősorban az embert nézem, és azt, mennyire tud azonosulni a nemzeti gondolattal, mit tesz és mit bizonyít" - mondta Tóth Sándor.

A Jobbik Kecskeméten egyébként Gál Sándor nyugállományú alezredest, egykori vadászpilótát, a Puma-század parancsnokát akarja indítani országgyűlési képviselőjelöltként. Kérdésünkre, hogy Gál Sándor egykori katonatisztként vajon volt-e tagja az MSZMP-nek, Tóth Sándor azt mondta: elképzelhető, hogy párttag volt, de nem tartanak attól, hogy a kampányban ezt ellenük fordítják. "Ha valaki ezt firtatja, Gál Sándor meg fogja válaszolni. Én évek óta ismerem őt, anyagilag és szellemileg is támogatja a pártot, a nemzeti gondolat elkötelezett híve, nagyon felkészült ember. Számomra ez a fontos" - mondta Tóth Sándor.