Tíz százalékkal nagyobbítanák Szentendrét

2009.11.08. 19:41
57 hektárnyi mező, rét, domboldal változik jól eladható építési telekké Szentendrén, ha az önkormányzat kitolja a város határát. A külterületi földeket kárpótlással szerezték meg helyi potentátok, akik sürgetik az értéknövelő átsorolást. Az önkormányzat a héten szavaz az egyik jelentősebb földdarab sorsáról.

"Én azt mondom, hogy Szentendrére érdemes jönni, érdemes vásárolni" – Dietz Ferenc polgármester az ingatlan-befektetőket csábította ezekkel a szavakkal városába. A polgármester egy éve, 2008 novemberében a Tv2 Ingatlanbróker című műsorában üzent a pénzes vevőknek, hogy van miért odafigyelni Szentendrére, mert új, befektetési szempontból értékes területek kerültek a város belterületbe vonási tervébe. Az önkormányzat november 12-i ülésén az egyik ajánlott terület, a Szentendre tetején, a Pismány hegy mellett elhelyezkedő terület ügye sínre kerülhet.

Az önkormányzat már régen, hét éve kijelölt egy 57 hektárnyi, öt nagyobb részből álló területet azzal a céllal, hogy belterületté nyilvánítsa. A földek még a 90-es években kerültek kistulajdonosokhoz, amikor kárpótlási jegyekkel rendelkezők között osztották ki őket. A parlagon heverő birtokok viszonylag alacsony áron voltak eladhatóak, ezért a tulajdonosok nagy része kivárt, és szerette volna elérni, hogy az önkormányzat sokszorozza meg forgalmi értéküket.

Az önkormányzat hét éve kijelölt egy 57 hektárnyi, öt nagyobb részből álló területet
Az önkormányzat hét éve kijelölt egy 57 hektárnyi, öt nagyobb részből álló területet

A régóta húzódó ingatlanprojekt 2008-ban vett újra lendületet, azóta sorban születtek az önkormányzati döntések, és a bürokratikus akadályok elhárultával akár néhány hónapon belül megjelenhetnek az első építési telkek az ingatlanpiacon. A jövő heti ülésén a testület lezárhatja az úgynevezett véleményezési szakaszt, amelyben az illetékes hatóságok módosíthatták a tervezetet.

A város területének növekedését azonban sokan nem üdvözölték akkora lelkesedéssel, mint a polgármester. Egy civil szervezet tiltakozó aláírásgyűjtést indított, amit a környék lakói közül több mint 280-an támogattak. A civilek azzal érveltek, hogy az önkormányzat nem a település égető szükségletének engedett, amikor elhatározta a területbővítést, hanem az ingatlantulajdonosok érdeke sürgette a határok kitolását. Hatástanulmány nem készült az új lakosok megjelenésének következményeiről, jóllehet állításuk szerint a város infrastruktúráj és a közintézmények már a jelenlegi terhelést sem bírják. A tiltakozók azt is felhozták, hogy a területek jelentős részén védett növényzet található.

Dietz Ferenc
Dietz Ferenc

Az ellenkampány nem tudta megakasztani a fejlesztési terv előkészítését. Bár kiderült, hogy a képviselőtestület több tagja saját jogon, illetve hozzátartozóikon keresztül érdekelt a földek értékének növelésében. Számos korábbi és jelenlegi szentendrei képviselő jutott kárpótlási jegyek ellenében külterületi telekhez az elmúlt években. A tulajdonosok között van az egyik korábbi és a mostani polgármester is.

A Pismány hegy melletti 10 hektáros területtel kapcsolatos első, 2008-as döntésnél egyedül Dragon Pál jelezte érintettségét. A Boross Péter lemondása után MDF-es országgyűlési mandátumot szerzett helyi politikus mégsem maradt ki a szavazásból, mert a testület úgy döntött, nem veszi figyelembe tulajdonosi érintettséget. Idén nyáron Dragon mellett már Dietz Ferenc polgármester és egy másik képviselő, Dicső Zoltán is bejelentette érintettségét, de ők is engedélyt kaptak a szavazásra. Az ülésen sürgősséggel vették napirendre a fejlesztési terv tárgyalását, így a tiltakozó civilek nem lehettek jelen, meghívót csak a telektulajdonosok egyesülete kapott.

Valószínű, hogy az ügymenet gyorsítása érdekében, a bevonásra váró földek egy részét októberben munkagépekkel legyalulták. A több tulajdonos birtokában lévő területen egyetlen nap alatt tarolták le gépekkel a védett árvalányhajas növényzetet.

Egyetlen nap alatt tarolták le a védett árvalányhajas növényzetet
Egyetlen nap alatt tarolták le a védett árvalányhajas növényzetet

Dietz Ferenc titkárságán azt mondták, hogy a polgármester nem nyilatkozik, az ügyben a város főépítészét lehet kérdezni. Alföldiné Petényi Zsuzsanna az Indexnek hangsúlyozta, hogy a területbevonásokról a képviselőtestület döntött. A folyamat vége valóban az, hogy építési telkeket mérnek ki a mostani külterületen is, ám azt nem lehet megjósolni, hogy ez pontosan mikor fog bekövetkezni. Az eljárás a tiltakozók szerint lehet, hogy túl gyors, a másik oldal viszont azt állítja, hogy túl lassú. A főépítész szerint tovább lassítja a folyamatot az is, hogy építési engedélyeket csak akkor adnak majd ki, ha telektulajdonosok saját költségükön kiépíttetik a szükséges infrastruktúrát.