Megvádolt rendőrök is falaznak a szadista főtisztnek

2009.11.09. 21:54 Módosítva: 2009.11.09. 21:57
Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő véresre verésénél is jelen volt a Rebisz V. László őrnagy által vezetett rohamosztaga 2006. október 23-án a Síp utcánál, derült ki a Fővárosi Bíróságon a képviselő bántalmazását tétlenül szemlélő rendőrök perében. A V. őrnagy parancsnoksága alatt szolgáló rebiszes alosztály rendőrei több kirívóan durva 2006-os túlkapás miatt is bíróság elé kerültek, de mivel símaszkot viseltek és még a besározódott kollégáik is hallgatnak, bizonyítékok hiányában egyelőre senkit nem ítéltek el közülük.

Három évvel a 2006. őszi tüntetések és zavargások után még mindig tárgyalják a bíróságok az akkor történt rendőri túlkapásos ügyeket. A legtöbbször hiába bizonyosodik be, hogy valakit rendőrök bántalmaztak, a tettesek ismeretlenek maradnak, vagy a vádlottakat felmentik. A bírók szerint a rendőrök fedezik egymást, és a tárgyalóteremben nem emlékeznek semmire. Cikksorozatunk Index-könyvben is kapható.

"Te voltál az, aki odajöttél és hátrafeszítéssel eltörted az ujját, te is tudod, én is tudom" – mondta G. Csaba rendőr törzsőrmester egykori parancsnokának, V. László rendőr őrnagynak egy tavalyi tárgyaláson lezajlott szembesítésen a Fővárosi Ítélőtáblán. A megbilincselt, földön fekvő sértett ujjának és lábának eltörésével a mintegy harminc főt, köztük két mesterlövészt számláló rebiszes alosztály kötelékében oszlató G. Csabát vádolta a bíróság, ám miután első fokon elítélték érte, fellebbezett és a parancsnokára vallott, noha tart a bosszújától.

Ez az egyetlen olyan eset, amikor egy 2006. október 23-i rendőri túlkapás miatt egy rendőr terhelő vallomást tett a kollégájára, ráadásul egy főtisztre, aki korábban a parancsnoka volt.

Fábián Gábor, a sértett a Fidesz nagygyűlésén vett részt az Astoriánál, majd hat óra körül elindult a Deák tér felé. A Dob utcáig jutott, ott a fal mellé húzódva várta, hogy a szemből érkező rendőrsorfal elhaladjon az Astoria felé. Az odaérkező rendőrök leteperték, aztán öten-hatan nekiestek: a hátát, a veséjét és a fejét ütötték, arcára, vállára, derekára és mindkét lábára ráálltak, gumibottal ütötték, és bakanccsal rugdosták, eközben a lába is eltört. Miután megbilincselték és a földre fektették, egy magas, parancsnokként viselkedő rendőr a férfi már bilincsben lévő bal kezének középső ujját eltörte.

Ezután rohadt Fidesz-bérencnek nevezték, és arcon köpték, majd közölték vele, hogy a régi rendszerben már a helyszínen agyonlőtték volna, de ezt most majd a Gyorskocsi utcában fogják megtenni.

Szemkilövések

Ugyanakkor és ugyanott, fél hét körül a Károly körút és a Dob utca sarkán lőtték ki Nagy László fél szemét gumilövedékkel a tömegoszlató rendőrök. 15-20 méterről, fejre célzott lövést kapott egy lövésztől, azonnal elveszítette az eszméletét, mentők szállították kórházba. Szájüregén keresztül műtötték ki az építőipari szakmunkás arcüregéből a másfél centis gumilövedéket, amely az arccsontját is darabokra törte. Bal szemére véglegesen megvakult.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

A helyszínen V. László rohamosztaga és más rendőri egységek oszlattak, köztük legalább öt gumilövedékes puskával rendelkező rendőr dolgozott. Hogy melyikük lőtte ki Nagy László szemét, a nyomozás nem tudta megállapítani, senkit nem vontak felelősségre.

Már szeptemberben is durvultak

A Fővárosi Bíróság októberben 1,6 millió forintos kártérítést ítélt meg Zajácz Lászlónak, akit 2006. szeptember 20-án este, a Kossuth térről távozóban fogott el V. László őrnagy rebiszes rohamosztaga. Zajácz csuklója szilánkosra tört, könyöke kificamodott az őrizetbevétel közben, vallomása szerint V. László arcon is ütötte, beosztottai pedig a földön vonszolták, és azzal fenyegették, hogy meg fog dögleni. A tanárt még szabálysértéssel sem vádolták, mégis negyven órán keresztül tartották jogtalanul őrizetben, majd seblázas állapotban kitették az utcára. V. László őrnagyot és embereit ebben az ügyben sem vonták felelősségre.

Negyed óra múlva, háromnegyed hét körül Kenéz Károly kávézótulajdonos hazafelé tartott a Síp utcában, amikor a Dohány utcából a Zsinagóga irányából körülbelül húsz-harminc egyenruhás, sisakos rendőr fordult be a Síp utcába, egymás mellé álltak, és elkezdtek könnygázgránátokat lőni az utcába. Kenéz ekkor nagyjából öt méterre volt a saroktól, a rendőröknek látniuk kellett őt.

Mögötte teljesen üres volt az utca, a sértett egy ház falához lapult, a zsebében lévő fehér konyharuhát a rendőrök felé fordulva fehér zászlóként lengette, és kiabált hogy ne lőjenek, szeretne elmenni onnan.

Ahogy ellépett a faltól, az egyik rendőr felé fordult, és felszólítás nélkül, fejmagasságban leadott rá egy lövést. A gumilövedék a bal szemét találta el, azonnal elkezdett dőlni a vér belőle. Egy másik rendőr ráordított hogy takarodjon onnan visszafelé, és a pajzsával ellökte. Kenéz Károly erre elkezdett visszafelé futni a Síp utcában, de még ekkor is lőttek rá, öt gumilövedék hátulról is eltalálta.

Kenéz saját maga hívott mentőt, a Honvéd Kórházba szállították. Több retinaműtétet kellett rajta végrehajtani, 75 százalékos látáskárosodást szenvedett. A tettesek utáni nyomozást megszüntető határozatban csak annyi szerepel, hogy a Rebisz több bevetési osztálya, köztük V. Lászlóé is a helyszínen volt, köztük legalább három gumilövedékes puskás is.

A Kenéz Károly meglövésének ügyében lezajlott nyomozásban napvilágra került igazságügyi fegyverszakértői jelentésre hivatkozva állította azt a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet, hogy hatásvizsgálat és rendszerbeállítási engedély nélkül vetett be gumilövedéket a rendőrség 2006. október 23-án. A szakértő szerint az engedélyezettnél nagyobb energiájú és sebességű gumilövedékekkel csak olyan közelre lehet pontosan célozni, ahol már életveszélyes sérülést okoznak.

Képviselőverés

Újabb negyed óra elteltével, hét órakor a Síp utca és a Rákóczi út sarkán agyba-főbe verték a rendőrök Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselőt, aki a képviselői igazolványát lengetve ment oda a sorfalhoz.

Az amatőr videofelvételen is megörökített verés után egy rendőr hátrakísérte és a Síp utcában sorsára hagyta Révészt, akinek a fejsérülései mellett eltört a lapockája is.

Fotó: Mark H. Milstein
Fotó: Mark H. Milstein

Egy másik rendőr később jelentést írt a hátrakísérésről a verés említése nélkül – amint az a Fővárosi Bíróságon nemrégiben kiderült, ez a rendőr T. Mihály, a V. László alegységében szolgáló egyik mesterlövész volt.

Az ügyészség csak a képviselőverést tétlenül szemlélő rendőröket azonosított, akik sem az ügyészségi nyomozás során, sem a bíróságon nem tudták felidézni az incidenst. Tanúként hallgatták meg a helyszínen szintén jelen volt V. Lászlót is, aki szintén nem emlékszik az esetre, de rendkívül feszülten viselkedett a bíróságon, miközben más rendőr tanúk a folyosón arról beszéltek, hogy néhány szadista kollégájuk miatt sározódott be az egész testület.

Újabb szemkilövés

V. őrnagy rohamosztaga a képviselőverés után a Rákóczi úton, a Blaha Lujza tér felé haladt tovább az oszlató kötelékben. Fél tíz körül a Rákóczi út és a Nyár utca sarkán szétnyílt a sorfal, egy lövész előlépett, és fél térdre ereszkedve fejre célzott lövést adott le Csorba Attilára nagyjából 15 méterről. Csorba azonnal kómába esett, egy napig lélegeztető gépen tartották. A bal szemére teljesen megvakult, az arccsontja is összetört, az agya is megsérült. A későbbiekben a sérült szemgolyót ki kellett operálni, és koponyaműtéteket is végrehajtottak rajta.

Fotó: Egyed Péter
Fotó: Egyed Péter

Mivel a másik szemére eleve nem látott jól, látását az orvosi szakvélemény szerint teljesen elveszítette. Az ügyben lefolytatott nyomozás szerint itt sem lehetett megállapítani, hogy melyik lövész intézte el Csorbát, több puskás rendőr dolgozott a helyszínen.

Egyoldalú bántalmazás

Újabb másfél óra elteltével, 22.50-kor a rendőrség három irányban kezdte meg a tömeg kiszorítását a Blaha Lujza térről. V. László rohamosztaga a József körúton oszlatott tovább, a Baross utca irányába haladva. Az előlük menekülők egy része befutott a Blaha Sörözőbe, ahol elvegyültek a már ott tartózkodó vendégek között. A rendőrök utánuk mentek a kocsmába, ahonnan több tucat, egyes tanúvallomások szerint közel negyven vendéget egyesével tereltek ki az utcára.

Az embereket egy magas, parancsnokként viselkedő rendőr (V. László 190 centi) lökte ki az ajtón az utcán felállt kettős rendőrsorfal közé.

A szűk folyosón végigfuttatott sértetteket tonfával ütötték és bakanccsal rúgták a közhatalmat gyakorló símaszkosok, eközben Cs. Andrást közvetlen közelről, legfeljebb két méterről hátba lőtték gumilövedékkel, a 12 gumisörétet később három műtéttel távolították el a testéből.

A Cs. Andrásra közvetlen közelről leadott lövéssel V. László beosztottját, V. Csabát gyanúsította meg az ügyészség, a terrorelhárító kommandósként, mesterlövészként is dolgozó rendőr azonban tagadta hogy ő lőtt volna. A bíróságon azt mondta, hogy mások nevében szégyelli magát a történtekért, mert felesleges, egyoldalú bántalmazás történt a Blaha Sörözőnél a rendőrség részéről.

V. Csaba azt is elmondta a bíróságon, hogy tudja hogy kik bántalmazták a civileket, de nem nevezte meg őket. Mivel V. László rohamosztagából még egy mesterlövész, a Révész Máriusz „hátrakíséréséről” később jelentést író T. Mihály is ott volt a Blaha Sörözőnél, a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette V. Csabát, a felettesét pedig meg sem vádolták.

Nem emeltek vádat

A földön fekvő, megbilincselt Fábián Gábor ujjtörésének ügyében G. Csaba terhelő vallomása ellenére sem emeltek vádat V. László ellen, noha a sértett jogi képviselője, Gulyás Gergely ügyvéd ezt biztosra vette, miután a közrendőr a főtisztre vallott.

Sőt, a Budapesti Nyomozó Ügyészség az ügyben folytatott nyomozást a terhelő vallomás után egy évvel felfüggesztette, V. László parancsnoki felelőssége pedig fel sem merült a fent vázolt, kirívóan súlyos rendőri túlkapások kapcsán, ahogyan más túlkapásos ügyekben sem vizsgálták a helyszínen irányító parancsnokok felelősségét.

V. László őrnagyot és T. Mihály lövészt a közelmúltban Gonda László, a Kossuth téri tüntetők egyik vezéralakja a Nemzeti Jogvédő Szolgálat sajtótájékoztatóján megnevezte, mert szerinte az igazságszolgáltatás tehetetlen a kegyetlenkedő rendőrökkel szemben.

Nevük elhallgatását kérő forrásaink szerint V. László és T. Mihály a történtek óta csendben leszereltek, mert még a kollégáik között is visszatetszést keltett a viselkedésük. A Rebisz jogutódjaként működő Készenléti Rendőrség illetékese megkeresésünkre azt közölte, hogy V. László és T. Mihály valóban nyugállományba vonultak, de szolgálati viszonyuk megszűnése "nem áll összefüggésben a 2006. október 23-i eseményekkel". A 40 év körüli életkorú V. László alezredesként ment nyugdíjba, vagyis előléptették a leszerelése előtt.

A cikket itt lehet kommentálni