Részben a H1N1 vírus okozta a 15 éves fiú halálát

2009.11.10. 12:20 Módosítva: 2009.11.10. 12:31
Egy héttel az ötödik ismertté vált magyarországi haláleset után a szolnoki kórház megerősítette: a H1N1 vírus jelentősen rontott az egyébként is súlyos beteg állapotán.

A szolnoki Hetényi kórházban november elsején elhunyt 15 éves betegnél a H1N1 vírust diagnosztizálták, a fiú halála összefüggésbe hozható a vírusfertőzéssel - közölte az intézmény főigazgatója.

A kimutatott H1N1 vírus a betegnél tüdőgyulladást okozott, ennek szövődményeként a teljes tüdőszövetre kiterjedő elváltozás alakult ki. Ezt követően a fiúnál egyre fokozódó légzési elégtelenség jelentkezett, amely a súlyos alapbetegségek mellett szívelégtelenséget idézett elő, és ez a beteg halálához vezetett - olvasható Sélleiné Márki Mária főigazgató közleményében.

A súlyos, krónikus tüdőbetegségben szenvedő fiút a Pest megyei Szentlőrinckátáról előbb a jászberényi Szent Erzsébet Kórházba szállították, majd onnan került a szolnoki intézménybe, ahol október 29. és november 1. között látták el.

Halálát Székely Tamás egészségügyi miniszter a november 3-ai kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hozzátéve, az elhunyt több ismert rizikócsoporthoz tartozott.