Gyurcsány riadót fújt blogjában

2009.11.11. 20:37 Módosítva: 2009.11.11. 20:50
Egyre több jel utal arra, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ismét megmártózik az aktuálpolitikában. Most blogbejegyzésben kelt ki Orbán, ahogy ő nevezi, hazugságai ellen.

Demokraták, ébresztő! címmel írt új posztot a blogjára Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök.

Orbán Viktort ebben vezénylő tábornoknak, nagy nemzetmentőnek nevezi, aki lehazudja a csillagokat az égről, és fájlalja, hogy a hazugságait senki sem kéri ki magának.

Orbánnak arra a megjegyzésére, hogy az ő ellenfele nem az MSZP vagy a Jobbik, hanem a szegénység, a munkanélküliség és az eladósodottság, Gyurcsány a kormánya intézkedéseit sorolja: megszervezte a szegény gyerekek ingyenes iskolai étkeztetését, a nyugdíjasok plusz pénzét, a közmunka szervezését a legelesettebbeknek.

„Azt mondja [Orbán], hogy neki mi nem vagyunk ellenfelei? – írja Gyurcsány. – De hát nem ő mondta, hogy a baloldal, amikor csak tehette rátámadt nemzetére? Nem ő tűri szótlanul, ha politikai riválisait szóval és tettel ütik-vágják, támadják, robbantják a házát? Nem az ő hátországa védi a terrorgyanúval elfogott személyeket? Nem ő nevezte lelkes fiataloknak a gárdát masíroztató Jobbikot, ezt a fasisztoid gyülekezetet?”

Érdekesség, hogy Gréczy Zsolt, Gyurcsány korábbi főtanacsádója is Orbánt kritizálja szerdai blogbejegyzésében - Gyurcsány bejegyzése előtt néhány órával jelent meg -, és szó szerint úgy fogalmaz, mint a volt miniszterelnök: "Demokraták, ébresztő!".

02

Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöki bukása után hónapokig nem politizált. Blogjában jórészt olvasmányélményeiről, magánéletéről, közéleti, de nem aktuálpolitikai kérdésekről írt. Október végén, az MSZP húszéves születésnapján azonban közel húszperces beszédet tartott, rá pár napra pedig azt írta blogjába: „keményebben, önérzetesebben képviseljük politikánkat, és ha kell, merjünk megküzdeni politikai ellenfeleink erőszakosságával, álnokságával, nem egyszer hazug állításaival”.

Lendvai Ildikó közben egy szerdai konferencián arról beszélt, hogy az MSZP-nek a 2010-es választás után már nemcsak a baloldalt kell képviselnie. A párt elnöke szerint, áll az MTI tudósításában, „azzal a sajátos helyzettel kell szembenéznünk, hogy Orbán Viktor száz évig mondogatta, hogy egy a tábor, egy a zászló. Mi mindig azt mondtuk, hogy ez rossz politika, és anélkül, hogy olyan különösebben összetörtük volna magunkat, lehet, hogy itt találjuk magunkat egy táborban, ahol egy a zászló, ha az jó zászló, ahova már nemcsak baloldaliaknak kell figyelni, ha méltók vagyunk rá, hogy figyeljenek”.