Ingyen kapnak oltást a középiskolások

2009.11.11. 17:23 Módosítva: 2009.11.11. 18:23
Az egészségügyi miniszter szerint Magyarországon még nincs influenzajárvány. Közben a Komárom-Esztergom megyei Lábatlanban is úgy döntöttek, bezárják az általános iskolát. Pécsen elfogyott a vakcina, a szegedi patikák még nem érzik, hogy újinfluenza-járvány van Szerbiában.

Elfogyott a H1N1 vírus elleni védőoltás a pécsi patikákban. Az MTI által megkeresett gyógyszertárak mindegyikében azt mondták: napok óta egyre nagyobb az igény a vakcina iránt. Egyes patikákban már a hét elején elfogyott az utolsó ampulla is.

Schäffer Károly, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) dél-dunántúli regionális tiszti főorvosa azt mondta, a vakcinából csütörtökön mind a három megyébe érkezik nagyobb szállítmány. A patikusok akár személyesen is átvehetik az ampullákat, ezzel is felgyorsítva a folyamatot.

A tiszti főorvos szerint a vakcina iránti egyre nagyobb kereslet az ukrajnai járvány kitörése óta érezhető, valamint a Pécstől mintegy 20 kilométerre fekvő Szederkényben észlelt tömeges megbetegedés is ösztönzi az embereket az oltásra. Kedden bezárták a szederkényi általános iskolát, ahol hatvan gyerek fertőződött meg az új típusú influenza vírusával, a megbetegedett gyerekek közül többen a szomszédos falvakban élnek, a legtöbb beteg Kátolyban és Máriakéménden.

Szerdán jelentették be Belgrádban, hogy a H1N1-vírus elérte Szerbiát is. A határhoz közel fekvő Szeged gyógyszertáraiban egyelőre nem nőtt meg a kereslet a vakcina iránt. (Szerbiai orvos is felírhatja receptre a magyar vakcinát.) A Kígyó patikában délután 3 óra óta egy határon túli vásárló volt, aki rögtön négy receptet is kiváltott. A Kristály patikában nem találkoztak külföldi beteggel.

Ingyen kapnak oltást a középiskolások

A kormány kibővítette azoknak a körét, akik ingyenesen kaphatják meg a H1N1 elleni védőoltást: mostantól minden középiskolást is ingyen beoltanak.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette: a kormány a WHO ajánlásait figyelembe véve módosította a nemzeti pandémiás tervet. Erről tájékoztatatják a középiskolákat és az iskolaorvosokat. Az iskolákban december 18-ig kell befejezni a gyerekek beoltását.

Kérdésre válaszolva Székely Tamás azt mondta: nem tud arról, hogy egy soproni 14 éves lány az oltóanyag mellékhatása miatt lenne kórházban, ahogyan nem tudta megerősíteni azt sem, hogy a Szent László Kórházban a H1N1 vírusával fertőzött gyereket ápolnának.

Lábatlanban is szünetet rendeltek el

Hangsúlyozta: továbbra sincs járvány Magyarországon, még akkor sem, ha két iskolát be kellett zárni. A szóvivői tájékoztató után arról adott hírt az MTI, hogy a lábatlani általános iskolát is bezárták.

Az ÁNTSZ helyszíni vizsgálata után, a minták eredményei alapján a tiszti főorvos az iskolában tanítási szünet elrendelését javasolta. A rendkívüli tanítási szünet november 23-ig tart.

A megbetegedés az intézmény tanulóinak harmadát érinti, 434 diák közül 143-an hiányoztak.