Magasabb fizetést követelnek az orvosok

2009.11.12. 16:31 Módosítva: 2009.11.12. 16:31
Szakorvosjelöltek és fiatal orvosok demonstráltak életkörülményeik javításáért Budapesten.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a demonstráció előtt elmondta: arra szeretnék felhívni a társadalom figyelmét, hogy a fiatal orvosok nyomasztó helyzetben vannak, másod- és harmadállást kénytelenek vállalni, ennek pedig a "betegek isszák meg a levét".

Jelenleg a fiatal orvosok kezdő fizetése 95 ezer forint körül van, azt szeretnék elérni, hogy egy fizetésből meg tudjanak élni, de számháborúba nem szeretnének bocsátkozni.

Papp Magor szerint a mostani körülmények veszélyeztetik a betegellátást és az egészségügyi rendszer működését. A jelenlegi tendenciák alapján hosszú távon sem látják a változás lehetőségét.

Közlése szerint azzal a figyelemfelkeltő céllal szervezték a megmozdulást, hogy rámutassanak arra: ők is tudnak tenni, ha a társadalomban, a döntéshozókban szövetségesre találnak.

A fehér köpenyt viselő, ezernél is több fiatal a Magyar Nemzeti Múzeum előtt gyülekezett, majd onnan a Szent István-bazilikához vonult.

A fővárosi, a szegedi, a debreceni és a pécsi orvoskar hallgatói és fiatal orvosok közül többen táblát tartottak, "Hazát az orvosnak, orvost a hazának" felirattal.

A demonstráció a bazilika előtt egy performansszal zárult, amelyen a fiatalok Magyarországot formázták meg.