Egy hónap múlva tetőzik a járvány Magyarországon

2009.11.14. 09:48 Módosítva: 2009.11.14. 09:53
Nagyjából egy hónap múlva lehet a legtöbb újinfluenzás beteg Magyarországon a legfrissebb kalkulációk szerint. Szakemberek szerint az Egészségügyi Világszervezet a Magyarországon gyártott védőoltást az egyik leghatékonyabb vírus elleni vakcinák közé sorolja. A járvány Írországban és Izladon terjed legerősebben.

Nagy mértékben nőttek a halálozási adatok, ami nyugtalanító, mert az jelzi, hogy az új típusú influenza járványa előre tört, mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ igazgatója. Jakab Zsuzsanna kiemelte, hogy az elmúlt 2-3 hétben megduplázódott a H1N1 miatt halálesetek száma az EU-ban.

A vírus terjedését az időjárás is segíti, sokan utaznak ebben az időszakban, emellett a H1N1-járvány előbb került be az EU-ba, mint a szezonális influenza, vagyis mint amit megszoktunk, mondta az igazgató.

Izlandon és Írországban terjed legerősebben a járvány, de 12 másik uniós országban is előretört. Nyugtalanító a mi szempontunkból, hogy a környező országokban is megugrott a megbetegedések száma, fejtette ki a szakember.

Minden országot más és más időszakban éri a járvány hullámának a csúcsa, a számítások szerint Magyarországot nagyjából egy hónap múlva, vagyis karácsony körül, hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna. Szerinte ezt már a nemzetgazdaság is érezni fogja, de a lényeges szolgáltatások működni tudnak.

Az Egészségügyi Világszervezet az új influenza elleni leghatékonyabb vakcinák közé sorolta a Magyarországon gyártott védőoltást, mondta Jakab Zsuzsanna. Mivel az oltás két hét alatt fejti ki a hatását, így nincs vesztegetni való időnk, hívta fel a figyelmet az igazgató. Azt tanácsolta, hogy mindenki fogadja el a vakcinát, akinek azt felajánlják, aki pedig teheti, vegye meg, és oltassa be magát.