Nem támogatja a költségvetést az SZDSZ országos tanácsa

2009.11.14. 15:28 Módosítva: 2009.11.14. 16:45
Az SZDSZ országos tanácsa nem támogatja a jövő évi költségvetést, annak elutasítását javasolja a párt parlamenti frakciójának is, jelentette be a testület szombati ülését követően Retkes Attila. Az igennel szavazó képviselőkkel szemben azonban nem fognak szankciókat alkalmazni. A választásokkal kapcsolatban Retkes kijelentette, hogy önállóan vágnak neki.

"Bár én is egyetértek az országos tanács döntésével, de  nem hiszem,
hogy a frakció többasége megváltoztatná az álláspontját, vagyis a nagy
többség meg fogja szavazni a költségvetést." - mondta el az Index
kérdésére Gulyás József, országgyűlési képviselő, az SZDSZ országos
tanácsának tagja.

Nem éretenek vele egyet, mert a keretszámok nem tarthatóak

Gulyás szerint a tervezett költségvetés keretszámai nem tarthatóak
különböző alrendszerek, intézményi minimális kiadási szükségletei
miatt. Így például az önkormányzatok, az egészségügy, a szociális
ellátó rendszer, vagy a közösségi közlekedés működtetési költségei,
valamint a növekvő munkanélküliség által a kormányra rótt terhek miatt
mindenképpen a tartalékon kívüli többletforrásokra lesz szükség.
"Szakértők szerint 300-400 milliárd forinttal kell majd
kiegészíteni a büdzsét, ráadásul arra is számítani lehet, hogy a
kormányváltás idejére a szocialista kormány a tartalékok jelentős
részét feléli majd." - mondta Gulyás József.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Retkes Attila a költségvetés elutasításának indokaként azt hozta, hogy a tervezett büdzsé rontana a mélyszegénységben élők, a munkanélküliek, a kis- és középvállalatok, valamint a települési önkormányzatok helyzetén. Véleménye szerint a tervezett makropálya nem lesz tartható.

Szankciók nem lesznek

"Bármilyen kérdés érkezik a frakcióval kapcsolatban, arra nem kívánok válaszolni, mert számomra a párt a fontos" – mondta Retkes Attila arra az újságírói kérdésre, hogy mire számít, hány képviselő szavaz a büdzsé ellen. Hozzátette, nem kívánnak szankciókkal élni az igennel szavazó képviselőkkel szemben, mert "elég volt a belső vitákból".

Az ülésen létrehozták a területi elnöki bizottságot is. Ez a testület kifejezetten a megyei elnökök számára teremt konzultációs és javaslattételi lehetőséget. A pártelnök kitért arra is, hogy az országos tanács megállapította, mind a párt alapszabálya, mind az SZDSZ Újratervezés című programja alkalmas arra, hogy azokat megtárgyalják a szabad demokraták december 12-i küldöttgyűlésén.

Önállóan mennek neki a választásoknak

A jövő évi országgyűlési választással kapcsolatban azt mondta, hogy a jelenlegi állás szerint önállóan akarják megmérettetni magukat. Arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint egyes szabaddemokrata politikusok az MSZP listáján kaphatnának helyet, azt mondta: erről nincs tudomása, de nem is akar ezzel foglalkozni.

Retkes Attila egyúttal bejelentette, hogy Takács Gábor személyében önálló jelöltet állítottak a Józsefvárosban november 22-én esedékes időközi polgármester-választásra.