A beoltottak is terjeszthetik a H1N1-et

2009.11.16. 01:08
Az országos tiszti főorvos szerint megfelelő ferőtlenítés is szükséges, hogy a beoltottak ne terjesszék tovább az új influenza vírusát. Falus Ferenc szerint az egészségügyi dolgozók közül sokan nem oltatják be magukat, ezért ők is megfertőzhetik betegeiket. Elfogyhat a szezonális influenza elleni védőoltás, amelyből csak negyedannyit rendelt az állam, mint a H1N1 elleni oltóanyagból.

Azok is terjeszthetik a H1N1-et, akik megkapták a védőoltást az új influenza ellen. A vakcina és a fertőtlenítés együtt tudja csak megállítani az új influenza terjedését, mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos az RTL Híradónak.

Amikor a vírus a szervezetben van, az oltás ellenére tovább lehet terjeszteni. Úgy is előfordulhat ez, hogy az illető meg sem betegszik, de például nem mos kezet. Ekkor tovább tudja adni az élő vírust, amely életképes lehet a kezén, magyarázta Falus.

Aki nem kapott oltást, és még nem volt H1N1-fertőzése, már a tünetek megjelenése előtt és utána, akár 8-10 napig is terjesztheti a vírust. Aki már volt beteg, vagy megkapta az oltást, ha nem fertőtleníti a kezét, csak néhány óráig ugyan, de szintén terjesztheti az új influenzát.

Az országos tiszti főorvos hozzátette, hogy egyre többen kérik az oltást, az egészségügyben dolgozók közül viszont sokan nem oltatják be magukat, és így akár ők maguk is megfertőzhetik a betegeket.

A Szonda Ipsos felmérése szerint továbbra sem akarja beoltatni magát az új influenzavírus ellen a megkérdezettek többsége, ugyanakkor míg október 30-án a válaszadók 73 százaléka válaszolt nemmel arra a kérdésre, hogy beoltatja-e magát, november 13-án már csak 57 százalékuk tett így. A megkérdezettek 10 százaléka már beoltatta magát (két héttel korábban 4 százalék), 15 százalékuk pedig nem tudja, vagy nem válaszolt.

Hiány lehet a szezonális influenza elleni védőoltásból

Elfogyhat a szezonális influenza elleni védőoltás, ugyanis a H1N1 elleni oltószer mellé egyre többen kérik a hagyományos influenza elleni vakcinát is, mondta Falus Ferenc a Magyar Televízió Híradójában vasárnap este. A tiszti főorvos szerint nem lehetett előre látni, hogy egyre többen kérik majd mindkét oltást.

Falus Ferenc azt mondta, hogy nincsen utánrendelési lehetőség a szezonális influenza oltóanyagából, mert minden gyártó átállt az új típusú vakcina előállítására, így addig lesz a szezonális influenza elleni vakcinából, amíg el nem fogy.

A Híradó tudósítása szerint az Omninvestnél már csak a H1N1 elleni oltóanyagot gyártják teljes kapacitással. A kormány a járvány miatt hatmillió darab ampullát rendelt. A cég a hagyományos influenza elleni oltóanyagot már leszállította, de abból az állam mindössze 1,6 milliót rendelt.