Az egészségügyi miniszter nem válaszol

2009.11.16. 16:19 Módosítva: 2009.11.16. 18:52
Miért kap vakcinánként 460 forintot az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet az értékesített H1N1 oltások után, kérdezte az egészségügyi minisztertől a Fidesz. Miért nincs elég vakcina a patikákban, kérdezte tőle az SZDSZ. Székely Tamás válasz helyett terelt. Ennél meglepőbb volt, hogy nem szavazták le a legfőbb ügyészt.

Keményen megizzasztották a képviselők Székely Tamás egészségügyi minisztert, aki úgy bújt ki a hurokból, hogy inkább nem is felelt az amúgy lényegbevágó kérdésekre.

A sort Kupper András, a fidesz képviselője kezdte, aki a kötelező kormánygyalázáson túl még azt az interneten terjedő hoaxot is bevetette, miszerint Falus Ferenc tisztifőorvos valójában nem is oltotta be magát. De a politikai támadások mellett azt a jogos kérdést is feltette, hogy ha az új influenza elleni védőoltás olyan fontos, akkor miért drágítja az árát 460 forinttal az egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI), amely az elmúlt hetekben leginkább csak azt igazolta, hogy alkalmatlan feladatára, a védőoltások kiszállítására a patikákba.

Válaszában Székely Tamás egészségügyi miniszter sok mindenről beszélt, például arról, hogy a Fideszt kormányzása idején nem érdekelte a vakcinát gyártó Omninvest tulajdonosi háttere, de arra nem felelt, hogy miért zsebel be az EKI vakcinánként 460 forintot.

A szabad demokrata Gusztos Péter azért aggódott, hogy például ő a lakóhelyén 12 patikában sem tudott védőoltást venni. Székely Tamás az ő kérdésére sem felelt, inkább arról beszélt, hogy hány oltást rendeltek a patikák. De kiderült, hogy a kiszállítást azóta átvette az ÁNTSZ, így végképp érthetetlen, hogy miért is kap vakcinánként 460 forintot az EKI.

Ezek után Székely már-már megkönnyebbülhetett, amikor a kereszténydemokrata Nagy Kálmán felvetésére, hogy a kormány valójában nem is ad pluszpénzt a kórházaknak, érdemi választ adhatott. De, ad.

A nap meglepetése az volt, hogy nem szavazták le Kovács Tamás legfőbb ügyészt, akit amúgy rendre leszavaznak. Mi több, mindkét interpelláló képviselő elfogadta a válaszát. Igaz, ehhez az is kellett, hogy a kérdésekben felvetett ügyekben - Szijjártó Péter győri ügyletei, illetve a rádiós pályázatok - az ügyészség vizsgálatot indított.

Szijjártó Péter a napirend előtt is téma volt. A Fidesz szóvivője Győrben városi képviselőként pénzt szavazott meg egy családtagja vállalkozásának, amit a helyi MSZP elnöke "mutyinak és panamának" minősített. Szijjártó személyiségi jogi pert indított, amit elvesztett, de nem azért, mert közszereplőként többet kell elviselnie, hanem mert a Győri Ítélőtábla szerint a "mutyi és panama" tényszerű megállapítás.

Az interpellációk során a fideszes Bagi Béla és a kérdésére válaszoló Gráf József is az Indexre hivatkozott. Előbbi arra a cikkünkre, amiben arról írtunk, hogy Várgesztesen 2,6 millió forintnyi uniós támogatásból tíz farönköt raktak le biciklispihenőnek, utóbbi arra a cikkünkre, amiben a várgesztesi polgármester elmondja, hogynem farönkökre, hanem tereprendezésre költötték a pénzt. A környéken amúgy nincs bicikliút.

A parlament új törvényjavaslatok általános vitájával folytatta napját.

Az országgyűlési tisztségviselők jövőre a bizottsági alelnököknek járó választókerületi pótléknál nem kapnak nagyobb összeget, írja az MTI. A pótlék megállapításához legfeljebb az alapdíj kétszerese vehető figyelembe, fogadták el az egyes képviselői juttatások és kedvezmények megszüntetéséről szóló törvény módosítását.

A parlament június végén fogadta el azt a törvényt, amely szerint 2010-től az országgyűlési képviselők javadalmazása adóköteles, és megszűnik a képviselői költségtérítés. A nyáron elfogadott jogszabály módosításával az egyszerű parlamenti képviselők költségtérítése tovább emelkedett, az eddigi maximum 628 ezer forintról 742 ezer forintra. A képviselők ezentúl egységes összeget kapnak, tehát a bizottsági elnökök, a frakcióvezetők és a házelnök költségtérítése csökkent - a házelnök a nyári szabályozás szerint akár 2,4 millió forintra is jogosult lett volna -, de arányaiban növekedtek az Országgyűlés kiadásai.