Szórakozóhelyeket is bezárhatnak járvány idején

2009.11.18. 11:59 Módosítva: 2009.11.18. 16:19
Hivatalosan is bejelentették: járvány van. Ilyenkor a tisztiorvosi hivatal elrendelheti a tömegrendezvények, szórakozóhelyek, iskolák, kollégiumok bezárását. Az országos tiszti főorvos azt mondta: nem ajánlják a Mikulás-ünnepségek megtartását. A pandémiás terv szerint a kórházaknak pótágyakkal kell készülniük a rendkívüli helyzetre és a nyugdíjas orvosokat, ápolónőket is visszahívhatják.

Elérte a járványos szintet az új influenzavírus okozta megbetegedések száma, a legfrissebb adatok szerint a 46. héten 22 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - mondta Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi főosztályának vezetője. Magyarországon járványról akkor beszélnek, ha egy hét alatt az orvoshoz fordulók száma meghaladja a húszezret. A betegek száma az 45. héthez hasonlóan most is több mint 30 százalékkal emelkedett. Jelenleg minden 500. lakos fordult orvoshoz, de a tiszti főorvos szerint a következő hetekben ennél jóval többen lehetnek fertőzöttek.

Elegendő antivirális szer van

Elegendő antivirális szer van készleten, és ezek egy részét kiszállították a kórházakba és a patikákba. Ezek a szerek védettséget nem alakítanak ki a vírussal szemben, de csökkentik a tünetek fennállásának idejét, és a betegség súlyosságát. Mindkét ismert antivirális szer korlátlanul kapható, nem várható, hogy a készletek kifogynak, mondta Falus Ferenc. A WHO az antivirális kezelésekre a múlt héten új elvi útmutatást adott ki. Eszerint a legveszélyeztetettbbek köre módosult: első helyen a kisgyermekek és a 2 éven aluli gyerekek szerepelnek, aztán a terhesek, az asztmások és a túlsúlyosok.

Bár sok a megbetegedés, azt nem lehet mondani, hogy csak a H1N1-vírus okozza ezeket. Eddig 340 minta közül 120-nál mutatták ki a H1N1 vírust, a 21. és 46. hét között ötszáz az igazolt esetek száma, eddig heten haltak meg. Falus Ferenc országos tisztifőorvos az erre vonatkozó kérdésre a szerdai kormányszóvivői táéjékoztatón azt felelte: influenzajárvány van, a megbetegedések nagy részét az (A)H1N1v vírus okozza, amely nem hasonlít a tavalyi vírusra.  A laboratóriumba küldött mintákból B-vírust nem mutattak ki.

Jelenleg 172 embert ápolnak kórházban, az előző heti 86-hoz képest. A kórházban kezeltek közül 15-en szorulnak intenzív ellátásra. A kórházban ápolt betegek között valamennyi korosztály képviselői megtalálhatók. Továbbra is hét bizonyított haláleset van.

A megbetegedések legnagyobb számban Győr-Sopron, Pest, Heves és Szabolcs megyében mutatkoznak, mondta Falus Ferenc. A betegek 29 százaléka gyerek, 43 százaléka 15-34 éves, 22 százaléka a 35-59 éves korosztályba tartozik. A legalacsonyabb a megbetegedések száma a 60 év fölöttiek körében, ott mindössze 5,7 százalék.

A múlt héten 35 közösségi járvány volt, 18 esetből egyértelműen az új típusú influenza okozott tömeges megbetegedést. Magyarországon az elmúlt héten 11 óvodai, 19 általános iskolai, három középiskolai és két általános iskola és gimnáziumban voltak tömeges megbetegedések - mondta el az osztályvezető főorvos. A legtöbb intézmény a közép-magyarországi régióban található. Eddig öt iskolát kellett bezárni.

A közösségekben a megbetegedési arány 11-90 százalék volt, tehát volt olyan hely, ahol tízből kilenc ember beteg lett. Az átlagos megbetegdési arányt a szakemberek 50-60 százalékosra teszik. Falus Ferenc hangsúlyozta: az iskolákat nem járványügyi okok miatt, hanem az oktatás folyamatossága, jobb megszervezése érdekében zárták be.

Az Egészségügyi Világszervezet már júniusban 6-os riasztási fokozatot rendelt el az új influenza vírusának világméretű terjedése miatt. A Nemzeti Influenza Pandémiás Terv a 6-os fokozaton belül többfajta intézkedéssorozatot tartalmaz a vírus elterjedésétől és a járvány kialakulásától függően. A 6/f fokozatot abban az esetben vezetik be, ha az új vírus Magyarországon országos járványt okoz.

szederkeny2

Ha járvány van, az országos tisztifőorvos korlátozhatja az oktatási intézmények és a tömeges szórakozóhelyek látogatását. Járványveszély vagy járvány esetén az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kistérségi intézete elendelheti az óvodák, általános iskolák, kollégiumok és egyéb helyi közösségi célokat szolgáló intézmények bezárását és megtilthat rendezvényeket. Falus Ferenc a kormányszóvivői tájékoztatón a rendezvények korlátozásával kapcsolatban azt mondta: nem ajánlják idén a munkahelyi Mikulás-ünnepségeket. Ezeken olyan gyerekek találkozhatnak egymással, akik korábban nem egy közösségbe jártak, így nagyobb az átfertőződés veszélye.

A középfokú oktatási intézmények, szakiskolák, tanműhelyek, nevelőotthonok működésének korlátozását vagy bezárását az ÁNTSZ regionális intézete rendelheti el. Az országos tisztifőorvos zárathatja be az egyetemeket, főiskolákat, kollégiumokat és település elhagyási tilalmat rendelhet el.

Sok a beteg Európában

A kontinensen is terjed az influenza, jelenleg Svédországban, Norvégiában, Izlandon és Írországban dúl a járvány, de jelentős megbetegedések vannak az Egyesült Királyság területén, Bulgáriában és Lengyelországban is. Európában nőtt a vírussal összefüggő halálesetek száma is.

Pénteken Molnár Kornélia az országos tiszti főorvos helyettese az Index kérdésére azt mondta: még országos járvány esetén sem valószínű, hogy az ország összes iskoláját egy időben zárják be. Inkább az várható, hogy a vírus régióról régióra vándorolva okoz nagyobb számú megbetegedést.

Ha a járvány lefolyása szükségessé teszi, az országos tisztifőorvos javaslatára az egészségügyi miniszter a járvány által érintett megyékre vagy az ország egész területére egészségügyi katasztrófa-helyzetet hirdethet ki, áll a Nemzeti Pandémiás Tervben.

A kórházak pótágyak beállításával, ágyak felszabadításával, a nem súlyos betegek felvételének korlátozásával, a halasztható beavatkozások átütemezésével növelhetik kapacitásaikat. Szükség esetén behívhatnak arra előzetesen vállalkozó nyugdíjas orvosokat és egészségügyi szakdolgozókat is.