Nyilvánosságra kell hozni a sukorói dokumentumokat

2009.11.19. 17:36 Módosítva: 2009.11.19. 17:36
A bíróság döntése szerint közérdekű, és ezért nyilvános minden sukorói ingatlanügylettel kapcsolatos dokumentum. A döntés nem jogerős, tizenöt napon belül lehet ellene fellebbezni.

A Fővárosi Bíróság csütörtökön hozott első fokú, nem jogerős ítélete szerint közérdekű és nyilvános minden, a sukorói ingatlanügylettel kapcsolatos adat.

A Fővárosi Bíróság helyt adott a Lehet Más a Politika (LMP) kérelmének, és ítéletében kötelezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t, hogy 15 napon belül adja ki az értékbecslést és valamennyi dokumentumot, amelyeket a földhivatali bejegyzéshez benyújtottak.

A Lehet Más a Politika (LMP) párt azért fordult a Fővárosi Bírósághoz, hogy az kötelezze a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t arra, hogy a Vagyonkezelő és egy magyar-izraeli állampolgár között 2008-ban sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok vonatkozásában létrejött csereszerződést, az ingatlanokról készített értékbecslést, továbbá a csereügylettel kapcsolatban a Földhivatalhoz benyújtott valamennyi dokumentumot adja ki mint közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adatot.

A csütörtöki tárgyaláson a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jogi képviselője arra hivatkozott, hogy időközben az interneten nyilvánosságra hozták a csereszerződést. A másik két dokumentumcsomagról a Vagyonkezelő Zrt. jogásza azt mondta, hogy az értékbecslés nem nyilvánosságra hozható adat, hiszen úgynevezett előkészítő iratnak tekintendő, ráadásul szerzői jogi védelem alá is esik. A Földhivatalhoz benyújtott dokumentumokról pedig azt mondta, azokban olyan személyes adatok is szerepelnek, mint például a szerződő fél anyjának neve, amelyek szintén nem tartoznak a nyilvánosságra.

Kováts Judit bíró az ítélet szóbeli indoklásakor kiemelte, hogy a sukorói ingatlanügylettel kapcsolatos értékbecslés és a földhivatali iratok közérdekű, illetve közérdekből nyilvánosnak minősülő adatnak számítanak, így például nem helytállóak a Vagyonkezelő jogászának azok az érvei, amelyekkel szerzői jogokra hivatkozik.

Az ítélet ellen az írásba foglalt ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezni lehet.

Bíróságon támadják a sukorói csereszerződést

Megtámadja a sukorói csereszerződést  a bíróság előtt a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT), eleget téve ezzel a tulajdonosi jogokat gyakorló pénzügyminiszter utasításának, tájékoztatott közleményben a november 18-i ülésen hozott döntésről az NVT. (MTI)