A nagyok kiszorították az LMP-st az utcáról

2009.11.20. 15:03 Módosítva: 2009.11.20. 15:03
Négy jelölt közül választhatnak vasárnap polgármestert a nyolcadik kerület lakosai, de az utcákon igazán csak egy arc néz az emberekre mindenünnen. Plakátkörkép a november 22-i időközi választás előtt.

Vasárnap időközi helyhatósági választást tartanak Budapesten a VIII. kerületben, egész pontosan polgármestert választ magának Józsefváros, mivel Csécsi Béla szeptember 2-án - 16 hivatalban eltöltött év után - egészségi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről. A lemondása körül újabban kavart pártpolitikai örvényekről már hírt adtunk (a Fidesz és az SZDSZ közti állítólagos összejátszásról, az MSZP vádjairól itt lehet részletesebben olvasni), most megnéztük, hogy mi látható mindebből az utcán, ahol leginkább megmutatkoznak a választási kampány erőviszonyai. (A képekre kattintva bővebb plakátkörképet lehet megtekinteni.)

A polgármesteri székért négyen indulnak: Kispál Gergely (Lehet Más a Politika), Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), Komássy Ákos (MSZP) és Takács Gábor (SZDSZ). Ketten közülük - Kocsis és Takács - régi kerületi politikusok, mindketten főállású alpolgármesterek, ketten pedig - Kispál és Komássy - úgymond kívülállóként, pártvonalról próbálnak beleszólni a vasárnapi eredmény alakulásába.

Ami az utcán látható nagyjából tökéletesen leképezi az előbbieket: Józsefvárosban járva leginkább a két alpolgármester vetélkedése figyelhető meg, amibe nagypárti súlyával még belevegyül néhol az ifjú szocialista jelölt mosolya, és csak helyenként bukkan fel a parlamentbejutási küszöb alatt tanyázó új párt emberének arca.

Ami mindenképp szembetűnik, hogy a Fidesz (és KDNP) pénzt és energiát nem sajnálva valósággal elárasztotta a kerületet jelöltje hirdetéseivel. Ezekben a napokban Kocsis Máté néz az emberekre a sarkokon, a tűzfalakról, a buszmegállókban, a kerítésekről. A párt az összes létező reklámhordozó formátumot igénybe vette, hogy megjegyezzék a szavazók Kocsis arcát és szlogenjét: "Józsefvárosnak nyernie kell! - dr. Kocsis Máté polgármester-jelölt - A biztonságos változás".

Van A2-es méretű kisplakát, van kizárólagosan Kocsis Máténak szentelt hirdetőoszlop, van citylight hirdetés, van telefonfülkés hirdetés, van kocsismátés buszmegálló és kocsismátés taxidroszt, óriásplakátról is sok-sok Kocsis Máté néz és esténként kivilágított hirdetőplatós furgon járja a kerület nagyobb útvonalait, hogy aki még nem találkozott volna Kocsis Máté arcával, az is megismerhesse a 29 éves jogászt.

Kocsisnak leginkább kollégája, megbízott polgármesterként egyben felettese is, Takács Gábor a riválisa. Az SZDSZ-es jelölt szintén jelentős mennyiségű utcai plakáttal véteti észre magát, de felületes becslésünk szerint negyedannyi hirdetésre sem futotta a kampánybüdzséjéből, mint a fideszes jelöltnek.

Az SZDSZ-es politikus a folytonosságot és a helyhez kötöttséget hangsúlyozza: "Szavazzon a folytatásra! - november 22-én: Takács Gábor alpolgármester - Mi már ismerjük egymást!" - olvasható Takács plakátjain, amiken a 47 éves józsefvárosi képviselő gombafelhőként magasodik a város (az óriásplakátokon konkrétan a V., VIII. és IX. kerület találkozásánál lévő Kálvin tér, míg a kis plakátokon az ELTE Múzeum körúti tömbje) fölé. Takács arcával óriásplakátokon, citylightos hirdetéseken, buszmegállókban, és kis ideiglenesen kihelyezett plakáthelyeken lehet találkozni.

A három éve VIII. kerületi lakos, 31 éves Komássy Ákos nagyjából ugyanezeket a hirdetési formákat veszi igénybe, de már jóval szerényebb mennyiségben, ami nagyjából egyenes következménye annak, hogy őt 2008-ban dobta be a józsefvárosi kalapba az MSZP, amikor a párt kerületi elnökhelyettesévé tette. "Új lendület Józsefvárosnak" - szól a Komássy-szlogen, utalva arra, hogy egy kívülről jött ember is lehet jó választás esetenként. A fideszes Kocsis Máté mellett egyébként ő a másik, akinek plakátjára nem sikerült helyesen leírni azt, hogy "polgármesterjelölt".

Legjobban akkor kell figyelni, ha a negyedik jelölt politikai hirdetéseit szeretnénk megtalálni. A Lehet Más a Politika párt színeiben induló, 29 éves Kispál Gergelyt még csak A3-as méretű kis plakátokon láttuk, más hirdetési forma szemlénk közben nem került szemünk elé. A kerületben élő politikus arca meglehetősen kevésszer tűnik fel az utcán, ezzel kapcsolatban egy furcsaságra is figyelmesek lettünk, kicsit összhangban a nagy pártok összejátszásáról szóló feltételezésekkel.

A választást megelőző kampányidőszakra a VIII. kerületben is ideiglenes hirdetőtáblákat szokott az önkormányzat kihelyeztetni a közterületekre, hogy a pártok ne tiltott helyeken helyezzék el plakátjaikat. Nos, eddig ezek négyoldalúak voltak, most először azonban háromoldalú szerkezetek jelentek meg az utcasarkokon, KRESZ-táblák és villanyoszlopok körül.

Ezek pont akkorák, hogy a kerületi közgyűlés három nagy pártjának hirdetései éppen elférnek rajtuk, és az esetek nagy részében pont ez is a jellemző felállás: egyik oldalon Kocsis, a másikon Komássy, a harmadikon pedig Takács szuggerálja a járókelőket. Negyedik oldal nincs. Néhol persze látni LMP-s plakátokat ezeken a hirdetőtáblákon, de nem ez a jellemző, az új párt aktivistái többnyire tiltott helyekre kényszerülnek plakátolni. Kispál rövid üzenete egyébként ennyi: "Lehet Más a Politika - közös erővel - Szavazzon Kispál Gergelyre!"

Ha messzemenően laikus módon a fentiek fényében megjósoljuk a vasárnapi szavazás végeredményét, akkor egyértelmű, hogy toronymagasan nyer majd Kocsis Máté, jóval mögötte lemaradva Takács Gábor, majd pár százaléknyi szavazatot begyűjtve Komássy és Kispál zárja majd a sort.