no

Dávid Ibolya megint nagy dobásra készül

2009.11.20. 13:58 Módosítva: 2009.11.20. 14:03
Bokros Lajos jelöléséhez mérhető politikai meglepetéssel akarja ismét átugrani a parlamenti küszöböt az MDF. Dávid Ibolya most is a külsősök vonzerejében bízik, ezért előkelő helyre tenne néhány volt SZDSZ-est.

A Horn-kormány egykori pénzügyminisztere régi MDF-esnek számít majd a párt országos listáját vezető politikusok között, ha a Fórum Dávid Ibolya terveinek megfelelően fogadja el a névsort. Az Index információi szerint a néhány hónapja adoptált Bokros Lajos mellett több szabaddemokrata is beelőzheti az ős MDF-eseket.

Az MDF a 2006-os országgyűlési választáson egyetlen egyéni körzetben sem tudott képviselői helyet szerzni, mégis 11 fős frakcióval kezdhette meg a ciklust, miután elérte az 5 százalékos támogatottságot. A pártvezetés most is abban reménykedik, hogy a 2010-es országgyűlési választáson újból hozni tudják a bejutáshoz szükséges eredményt, és listás jelöltjeiből képviselőcsoportot alapíthat. A reményeket táplálja, hogy a küszöböt Bokros Lajos indításával a nyári EU-s képviselőválasztáson is sikerült átugrani.

Dávid Ibolya újra meglepetésemberekkel szeretné megnövelni a párt népszerűségét, és ehhez az országos lista összeállítását akarja felhasználni.

A pártvezetés félretette korábbi távolságtartását, és az elmúlt hónapokban több egyezetést is lebonyolított az SZDSZ utódszervezeteivel és régebbi vezető személyiségeivel. Úgy tudjuk, ennek eredménye, hogy a listára felveendők között reális lehetőségként merült fel Kuncze Gábor neve. A párt vidéki szervezeteiben a szabaddemokraták közé sorolják Somogyi Zoltánt, a Political Capital korábbi vezetőjét is, akiről a napokban derült ki, hogy tavasszal már nemcsak tanácsadóként, hanem képviselőjelöltként is közreműködhet a párt irányításában.

Az SZDSZ-es nyitás miatt a napokban le is zajlottak az első összecsapások, a párt - Bokros miatt erősen megcsappant aktív - tagsága ugyanis még akkor sem hajlik az SZDSZ-es politikusok integrációjára, ha elméletileg helyesli a konzervatív irányultság liberális kiegészítését.

Forrásaink szerint a Fórum rövidesen előállhat az országos lista első verziójával, amelyen azonban még több kiadásra váró hely maradhat.