Az SZDSZ-frakció még nem bólintott a költségvetésre

2009.11.23. 12:51
Bajnai Gordon hétfőn a liberális országgyűlési képviselőcsoport vendége volt. Az SZDSZ parlamenti frakciója formálisan még nem döntött a költségvetés támogatásról, mondta el hétfői, a kormányfővel közös sajtótájékoztatóján Kóka János. A liberális frakcióvezető köözlte, hogy nem hangzott el elutasító vélemény a megbeszélésen.

A választásokig hátralévő teendőket tekintették át, és értékelték az eddigi döntéseket az SZDSZ frakció hétfői ülésén, amelyen Bajnai Gordon miniszterelnök is részt vett. Az ülés utáni sajtótájékoztatón Kóka János frakcióvezető elmondta, hogy bár formális döntés még mindig nem született a szabad demokrata frakcióban a költségvetés támogatásáról, nem is hangzottak el ellenvélemények azzal szemben, és amennyiben a módosító indítványok nem változnak meg drámaian, az SZDSZ bizonyosan megszavazza a jövő évi büdzsét.

Arra a felvetésre, hogy az SZDSZ pártvezetése a költségvetés elutasítását kérte a frakciótól, Kóka annyit mondott, hogy ő már nem tudja követni az új vezetés irányváltásait. Az új pártvezetést támogató frakciótagok mindenesetre nem fogalmaztak meg kifogásokat a költségvetéssel kapcsolatban, tette hozzá a frakcióvezető.

Bajnai Gordon megköszönte a támogatást, szerinte a jövő évi költségvetés garantálja, hogy 2011-től már növekedési pályára állhat az ország, és úgy érzékelte, hogy a kormány és az SZDSZ a költségvetés részleteiben is egyetért. Bajnai Gordon a megbeszélésről azt mondta: "arra kértem őket, amiről biztosítottak is", hogy támogassák a jövő héten a költségvetést a zárószavazáson.

Kóka kitért a kilenc nagykövetség levelére, akik szerdán közös nyilatkozatban hívták fel a figyelmet a magyarországi befektetői klímát negatívan befolyásoló tényezők veszélyeire. Ez a külföldi aggodalom Kóka és Bajnai értékelése szerint is a pécsi vízmű és a rádiópályázatok ügyére vonatkoztatható. Bajnai szerint a pécsi vízmű ügye valóban aggasztó, ezért három hete a felek közti közvetítésre kérte fel Szabó Imre környezetvédelmi minisztert, aki lényegi eredményeket ért el.

Bajnai hangsúlyozta, hogy a rádiófrekvencia-tender ügyében támogatja az SZDSZ javaslatát a parlamenti vizsgálóbizottság felállításáról. Kérdésre válaszolva a kormányfő elmondta, nem tart attól, hogy az ügyben konfrontálódnia kellene a javaslatot elutasító szocialista frakcióval, hiszen "nekik is érdekük a helyzet tisztázása".