Április 11-e lehet a választás első napja

2009.11.24. 22:04
Mivel az alkotmány szerint áprilisban vagy májusban lehet a választás, így könnyen kisakkozható a rendszerváltás utáni hatodik országgyűlési választás időpontja.

Nagy valószínűséggel április 11-ére és 25-ére írja ki az országgyűlési választásokat Sólyom László köztársasági elnök.

Az eddig az államfő mindig a lehető legkorábbi időpontra tette a választást, mivel a bejelentése egyben a kampány kezdete is.

Az alkotmány szerint a választást az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani, bejelenteni pedig legkésőbb 72 nappal a választás előtt. Jövőre április első vasárnapja húsvétra esik.

Négy évvel ezelőtt az államfői bejelentés és a választás első fordulója között még soha olyan kevés idő, 81 nap, nem telt el. 1990-ben 90, 1994-ben 92, 1998-ban 98, 2002-ben 114 nap telt el a két esemény között. Sólyom László most is várhatóan január második felében jelenti be az időpontot.

A köztársasági elnök az elődeitől eltérően nem szokott a pártokkal egyeztetni az időpontról. Négy évvel ezelőtt azzal vádolták meg, hogy Orbán Viktorral egyeztetett az időpontról, mivel a Fidesz elnöke már decemberben megjósolta a választás – egyébként könnyen kisakkozható – időpontját a nevezetes puskaporos beszédében.