Istenes alkotmány lebeg Orbán szeme előtt

2009.11.25. 11:35 Módosítva: 2009.11.25. 12:08
Az 1949-ben elfogadott, azóta is átmenetinek tekintett magyar alkotmány helyett a lengyelek alaptörvényét tartja igazán veretes szövegnek Orbán Viktor. A Fidesz-elnök által mestermunkának minősített lengyel alkotmány az állampolgárokat két táborra osztja: azokra, akik hisznek az igazság, jóság és szépség forrásában, Istenben, és azokra, akik nem.

Két nappal az után, hogy Sólyom László hétfőn, az Alkotmánybíróság fennállásának jubileumi konferenciáján - név szerint nem említve az alaptörvény megváltoztatását felvető Orbán Viktort - védelmébe vette a magyar alkotmányt, a Fidesz vezetője ismét beszélt az alkotmánnyal kapcsolatos nézeteiről.

Orbán az MTV reggeli műsorában leszögezte: véleménye szerint egy tiszteletreméltó alkotmány nem kezdődhet úgy, hogy az első oldalon bevallja: ez egy "átmeneti papiros". A pártelnök két hete említette meg először, hogy szerinte el kell gondolkodni a változtatáson, mert az alaptörvény csak egy "technokrata szabályhalmaz", nem ad igazi útmutatást, összefogást a nemzetnek. „Én a lengyel alkotmány invokációszerű részét tartom célra vezetőnek” – mondta akkor Orbán.

A közismerten katolikus Lengyelországban az alkotmány egyetlen körmondatba foglalt preambulumában három helyen is tartalmaz vallási utalást. A bevezető a harmadik köztársaság - egyébként egyelő jogokban részesülő - állampolgárait két csoportra osztja. Az egyikbe azok tartoznak, akik hisznek Istenben, azaz az igazság, a jóság és a szépség forrásában, a másikba azok, akik nem osztoznak ebben a hitben, de tiszteletben tartanak más egyetemes értékeket. A történelmi távlatokat többek között a nemzet keresztény hagyományaival érzékelteti a szöveg, amelynek végén a törvényalkotók Isten és saját lelkiismeretük előtt fogadják, hogy felelősen készítik el az alaptörvényt.

Orbán a szerdai tévé interjúban újra példaként hozta fel Lengyelországot , sőt mestermunkának nevezte az ott megalkotott szöveget. Kijelentette azt is, hogy szerinte minden ország alkotmányában van valamilyen, értékeket rögzítő tételsor, amelyek nem megosztani, hanem egységesíteni szokták az országot. Éppen azért van szükség az alkotmány elején néhány "veretes, komoly mondatra", hogy mindenki érezze, ebben a "misében, történetben" ő is benne van - fűzte hozzá.

2003-ban az Európai Unióban éles vita zajlott arról, hogy az unió alkotmányába bekerüljön-e Isten neve. A Vatikánból indított kezdeményezést a Fidesz is támogatta, jóllehet magyarok akkor még nem is ültek az unió parlamentjében. Az Unióban végül eltekintettek a kersztény hagyományok szövegszintű emlegetésétől.