Mesterházyt hat százaléknyian választanák miniszterelnöknek

2009.11.25. 12:58
Ahogy a Fidesz a pártok közt, úgy Orbán Viktor a miniszterelnök-jelöltek közt vezet nagy fölénnyel. A Nézőpont Intézet felmérése szerint Mesterházy Attilánál, a szocialisták jelöltjénél Bokros Lajos is sokkal népszerűbb, és még Morvai Krisztina is megszorongatná.

Nem villanyozta fel a szavazókat Mesterházy Attila, aki kedd óta hivatalosan is az MSZP miniszterelnök-jelöltje. A Nézőpont Intézet november 17-20. között, tehát Mesterházy hivatalos jelölté választása előtt készült reprezentatív felmérése szerint a teljes lakosság 5, az aktív szavazók 6 százaléka választaná miniszterelnöknek.

Pontosan ugyanannyian, mint Morvai Krisztinát, a Jobbik európai parlamenti képviselőjét. Morvai a hibahatáron belül ugyan, de a teljes népesség körében még meg is előzte Mesterházyt.

Jóval népszerűbb náluk Bokros Lajos. A volt pénzügyminiszter, az MDF EP-képviselője a teljes népesség 16, az aktív választók 15 százalékának a favoritja. Bokros neve Gyurcsány Ferenc lemondása után is felmerült miniszterelnök-jelöltként, az Index akkori, nem reprezentatív szavazása szerint olvasóink leginkább neki adták volna a végül Bajnai Gordon ölébe hulló posztot. Nevét nemrégiben Retkes Attila, az új SZDSZ-nek becézett régi SZDSZ elnöke dobta be, mint a virtuális MSZP-SZDSZ-MDF olajfakoalíció potenciális jelöltjét.

Ahogy a pártok közt a Fidesz, a potenciális miniszterelnök-jelöltek között Orbán Viktor előnye tűnik behozhatatlannak. A teljes népesség körében támogatottsága 38 százalék, az aktív szavazók körében 48 százalék.