UD Zrt.: Dávid Ibolya pert vesztett Stumpf Istvánnal szemben

2009.11.25. 15:36 Módosítva: 2009.11.25. 16:17
Valótlanul állította az MDF elnöke Stumpf Istvánról, hogy megfigyeltette őt - mondta ki nem jogerős ítéletében egy UD Zrt.-vel összefüggő személyiségi jogi perben szerdán a Fővárosi Bíróság. Nem az MDF elnöke hozta nyilvánosságra a megfigyelési ügyet kirobbantó hangfelvételen szereplő neveket, hanem egy országos hetilap internetes oldala, közölte a párt szóvivője.

A személyiségi jogi pert azért indította az Orbán-kormány egykori kancelláriaminisztere, mert 2008. szeptember 15-én Dávid Ibolya egy parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy Stumpf István megfigyeltette őt, és kreált bizonyítékoktól sem riadt vissza annak érdekében, hogy beavatkozzon az MDF életébe.

MDF: Dávid Ibolya csak egy hetilapot idézett

Nem az MDF elnöke hozta nyilvánosságra a megfigyelési ügyet kirobbantó hangfelvételen szereplő személyneveket, hanem egy országos hetilap internetes oldala, közölte a bírósági döntés után Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője. A szóvivő elképesztőnek nevezte, hogy azért kívánják elmarasztalni az MDF vezetőjét, mert közszereplői megszólalása során olyan állításokat idézett, amelyek megjelentek egy független magyar sajtótermékben. Mint mondta: nagyon sokan munkálkodnak azon, hogy összekuszálják a megfigyelési ügy szálait, és ezzel besározzák az MDF-et.

Az elsőfokú bíróság szóbeli indoklásában kiemelte: az alperesnek ebben az eljárásban nem sikerült bizonyítania azt, hogy Stumpf Istvánnak köze lett volna ehhez az ügyhöz. Ugyanakkor a bíróság kiemelte azt is, hogy ebben a perben nehéz tényállást megállapítani, mert a lehallgatási botrány kapcsán újabb és újabb körülmények merülnek fel.

A bíró kitért arra, hogy a tényállítások körében a parlamenti szólásszabadságnak is vannak határai. A Fővárosi Bíróság az MDF vonatkozásában elutasította a keresetet, mert nem egy párthatározat vagy döntés részeként hangzottak el a kifogásolt állítások.

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet kimondta, hogy Dávid Ibolya kifogásolt parlamenti fölszólalásában megsértette Stumpf István jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát, és ezért sajnálkozó nyilatkozatban kell elégtételt adnia.

A tavaly szeptemberben kipattant UD Zrt.-ügyben számos polgári és büntetőeljárás indult.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) feljelentést tett a cég ellen, melynek telephelyén a Nemzeti Nyomozóiroda tartott házkutatást, később azonban az ügyészség a büntetőeljárások többségét megszüntette. Ugyanakkor azóta távozott hivatalából Szilvásy György titokminiszter és Laborc Sándor, az NBH főigazgatója.

Tavaly nyilvánosságra került az UD Zrt. egyik vezetője és Csányi Sándor OTP-elnök közötti, ismeretlen módon lehallgatott telefonbeszélgetés felvétele, melyre hivatkozva állította sajtótájékoztatón az MDF elnöke, hogy ellene és pártja ellen törvénytelen adatgyűjtés indult, melynek hátterében Stumpf István állt.