Gárdaruhában ment ülésezni, elvitték a rendőrök

2009.11.26. 13:03 Módosítva: 2009.11.26. 18:16
A VI. kerületi önkormányzat novemberi ülésén Gyenge Zsolt, jobbikos képviselő a Magyar Gárda egyenruhájában jelent meg. Verók István MSZP-s polgármester kihívta a rendőröket, akik kivezették volt fideszest az épületből.

Gyenge Zsolt volt fideszes, jelenleg a Jobbik színeiben politizáló önkormányzati képviselő, csütörtökön a betiltott Magyar Gárda egyenruhában jelent meg az VI. kerületi önkormányzatban. Az ülés kezdete előtt Verók István értesítette a kerületi kapitányságot.

gyengezsolt02

A helyszínre érkező rendőrök kivezették gyengét a terézvárosi önkormányzat épületéből, aki előtte még pózolt az általa hívott sajtóorgánumoknak.

gyengezsolt01

Novák Előd, a Jobbik szóvivője szerint az ügy pikantériája, hogy nem Verók Istvánt vitték el, és felháborítónak tartja, hogy alakzat nélkül, csupán az öltözködés miatt egy önkormányzati képviselőt elő lehet állítanak. Novák szerint az egyenruha Gyenge-akciója volt, de a párt büszke a kreatív ötletre, hiszen az egyenruha az „ellenállás szimbólumává vált”.

A rendőrség szabálysértési eljárást indított Gyenge Zsolt ellen, mert a bíróság által feloszlatott szervezet egyenruháját viselte, közölte csütörtökön délután a BRFK. Az intézkedő rendőrök kérdésére a képviselő azt mondta, hogy a rajta lévő mellény a betiltott Magyar Gárda hivatalos egyenruházati darabja.

Gyenge Zsoltot nem sikerült elérnünk. A terézvárosi képviselő akkor szerzett magának hírnevet, amikor 2006-ban SS-egyenruhában készült fotók jelentek róla az egyik bulvárlapban. A Fidesz még aznap kizárta tagja közül az egyenruhák iránt vonzódó fiatalembert .

Jogellenes a gárda továbbműködtetése

Csütörtökön lépett hatályba a szabálysértésről szóló kormányrendelet módosítása; a rendelkezés jogellenesnek nyilvánítja azokat a cselekményeket, amelyek célja "minden kétséget kizáróan" közvetíteni a külvilág felé, hogy egy feloszlatott szervezet továbbra is működik, közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM).

"Szintén jogellenes, hisz ugyancsak a szervezet továbbműködésében való részvételre utal azoknak a magatartása, akik valamely nyilvános rendezvényen, megemlékezésen a feloszlatott társadalmi szervezetre jellemző külsőségekkel (alakzatban, szimbólumok, vezényszavak használatával stb.) vesznek rész" - tartalmazza az IRM közleménye. (MTI)