Oszkó Péter elhatárolódik

2009.11.26. 19:01 Módosítva: 2009.11.26. 20:24
Az Index cikkében szembesült saját hivatalos leveleinek tartalmával a pénzügyminiszter. A leveleket Bencsik János fideszes országgyűlési képviselőnek, Tatabánya polgármesterének írta az Oszkó Péter néven levelező ismeretlen a Pénzügyminisztériumból. Bencsik Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett írásbeli kérdéseket az MVM offshore cégekhez került milliárdjainak és osztalékfizetésének ügyében, ám illetékességére hivatkozva az ál-Oszkó válaszolt.

Informális helyreigazítási kérelemmel fordult szerkesztőségünkhöz Oszkó Péter pénzügyminiszter az MVM Zrt. offshore cégekhez került milliárdjairól szóló cikksorozatunk tizenötödik, csütörtöki része miatt. A pénzügyminiszter azt állítja, hogy a cikkben neki tulajdonított állításokat soha nem tett, „sem szóban, sem írásban, ilyen tartalmú levelet nem is írtam”. Ezt az állítását telefonon is megerősítette.

A kifogásolt cikkben arról írtunk, hogy miután Kapolyi László szocialista képviselő nem válaszolt az MVM-ügyben való érintettségét firtató kérdéseire, Bencsik János fideszes országgyűlési képviselő, Tatabánya polgármestere írásbeli kérdésekkel fordult Bajnai Gordon miniszterelnökhöz, melyekben azt tudakolta, hogy milyen intézkedéseket tett a kormány annak érdekében, hogy az MVM 2008-as üzleti évének lezárásakor dokumentált gyanús pénzmozgásokból fakadó, tízmilliárdos nagyságrendű veszteségek okát megállapítsa, illetve hogy az MVM valóban eleget tett-e az állam irányában fennálló osztalékfizetési kötelezettségének?

A fideszes képviselő kérdéseire – eddig azt hittük – Oszkó Péter pénzügyminiszter válaszolt a miniszterelnök helyett. A kétes ügyletekkel kapcsolatban azt írta a miniszternek látszó válaszadó, hogy ezekkel kapcsolatban elsősorban az MVM-nek, illetve az ügyekben nyomozó Nemzeti Nyomozó Irodának kell intézkedniük. Az MVM vezetése a vizsgálati eljárásban született dokumentumokat üzleti titoknak minősítette, és azok a nyomozás érdekeire való tekintettel sem lehetnek nyilvánosak. A másik kérdésre azt válaszolta az álpénzügyminiszter, hogy az osztalékfizetés megtörtént, ugyanakkor visszautasította és durva inszinuációnak minősítette, hogy Bencsik pénzügyi bizonylatot szeretett volna látni a közel negyvenmilliárdos befizetésről.

A cikk megjelenése után Oszkó Péter e-mailben és telefonon is megkereste szerkesztőségünket, és kikérte magának a neki tulajdonított állításokat. Amikor szembesítettük a Bencsiknek küldött hivatalos leveleivel, azt mondta, hogy azokon nem az ő aláírása szerepel, a leveleket nem ő írta, és nem is ő írta alá, nem ismeri a tartalmukat, nem is látta a válaszokat. Oszkó szerint egy beosztottja lehetett a tettes, akinek most majd viselnie kell a következményeket.

A magunk részéről már csak remélni merjük, hogy nem egy ál-Oszkó szórakozik velünk, viszont ha valóban így áll a dolog, Bajnai miniszterelnöknek még mindig van két, erre jogosultak által megválaszolatlan írásbeli kérdése Bencsik képviselőtől: Valóban eleget tett-e az MVM Zrt. az állam irányában meglévő osztalékfizetési kötelezettségének? Milyen intézkedéseket tett a kormány annak érdekében, hogy az MVM 2008-as üzleti évének lezárásakor dokumentált, gyanús pénzmozgásokból fakadó, tízmilliárdos nagyságrendű, államot megkárosító veszteségek oka megállapításra kerüljön?

A cikket itt lehet kommentálni