Zöld utat kapott a tubesi radar

Megépülhet a pécsi Tubes-tetőn a NATO radarállomás, ugyanis a Fővárosi Bíróság pénteken elutasította a pécsiek keresetét, amellyel megtámadták a tervezett radarállomás építési engedélyét. A bíróság szerint a légtérvédelmi előnyök arányban állnak a környezetvédelmi hátrányokkal.

Jogerősen elutasította pénteken a Fővárosi Bíróság felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot.

A pécsi önkormányzattal és a Pécs környéki önkormányzatokkal, valamint a környezetvédelmi szervezetekkel együtt eredtileg 39 felperes kezdeményezte azt a pert, amelyben beavatkozóként Fülöp Sándor a Jövő Nemzedékek Országgyűlési biztosa is résztvett a környzetvédők oldalán. Ők azt szeretnék elérni, hogy a Honvédelmi Minisztérium ne építhessen új radarbázist a Tubes-hegyen, mert ezzel szerintük veszélyeztetnék a környezetet. A Fővárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiuma előtt két éve tartó per után született meg a pénteki jogerős ítélet.

Kritikus infrastruktúra

Drávecz Margit bíró az ítélet kimondásakor kiemelte, hogy az Alkotmánybíróság által meghatározott alapelv a szükségesség és arányosság elve alapján döntött a bíróság, amikor azt vizsgálta a Fővárosi Bíróság, hogy milyen előnyei lehetnek a honvédelem szempontjából az új radarállomásnak, azt is figyelembe vette, hogy a tervezett helyszín nem tartozik az úgynevezett kiemelt természetmegőrzési területek közé, csupán szomszédos, határos azokkal.

A bíróság ítéletének meghozatalakor az is fontos szempont volt, hogy a Tubes hegyen honvédelmi és belbiztonsági célokra kijelölt területen már régóta működik a Magyar Honvédség híradóállomása, azaz az ingatlan eddig is honvédelmi terület volt, így más építési szabályok vonatkoznak rá, mint általában az építési területekre.

A felperesek által fő érvként felhozott, az egészséges élethez való - alkotmányban is rögzített - joggal kapcsolatban a bíró azt mondta: a radar kritikus infrastruktúrának minősül, ezért használatba vétele után folyamatos ellenőrzésre és a lakosság tájékoztatására van szükség. Emlékeztetett: a bíróság korábbi részítéletében megállapította, hogy az elektromágneses sugárzás nem haladja meg a "lakossági expozíciós határértéket" (azaz az egészségügyi határértéket), az ez alatti értéket pedig közigazgatási eljárás keretében nem vizsgálhatta. Ez legfeljebb polgárjogi igényként merülhet fel - tette hozzá.

A per előzménye, hogy a közigazgatási eljárásban az első fokon eljáró katonai építésügyi hatóság, majd pedig másodfokon 2007. június 20-án a honvédelmi miniszter is engedélyezte a Tubes tetején a beruházást.

A Tubes csúcsa
A Tubes csúcsa

A közigazgatási eljárásban korábban megszületett másodfokú építési engedélyt azonban a perből később kizárt magánszemélyek, valamint jogi személyek - köztük Pécs városa - megtámadták a Fővárosi Bíróságon.

Minden magyar állampolgár nyert

Hamarosan folytatódik a Tubesre tervezett NATO-radar beruházása, mondta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője. "Fontos leszögezni, hogy a mostani döntéssel senki sem veszített, hanem minden magyar állampolgár nyert" - fogalmazott a  szóvivő, aki jelen volt a tárgyaláson is. Azzal, hogy elhárult a jogi akadály a radar létesítése elől és folytatódhat az építkezés, biztosítani lehet Magyarország biztonságát, tette hozzá a szóvivő.

A Honvédelmi Minisztérium fenntartja azt a - még a felülvizsgálati eljárás előtt tett - felajánlását, miszerint biztosítja a pécsieknek, hogy figyelemmel követhetik a beruházást és azt, hogy az engedélyeknek megfelelően járnak el.

A Fővárosi Bíróság határozata jogerős, de ellene az írásba foglalást követő hatvan napon belül felülvizsgálatot lehet kérni a Legfelsőbb Bíróságon.

Nem törődnek bele

Alaptalannak tartja a Civilek a Mecsekért Mozgalom a Fővárosi Bíróság határozatát, amely szerint a Tubesre tervezett lokátor nem épület, hanem különleges katonai objektum, mondta Vicze Csilla szóvivő. A civilek továbbra is a jogi útban bíznak, és a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálatát kérik az ügyben.

Azt szeretnék elérni, hogy a Legfelsőbb Bíróság függessze fel a pénteki jogerős ítélet végrehajtását. Ezen túlmenően "a pécsiek vigyázzák a hegyet" - mondta Vicze Csilla. A pécsieket pénteken este fél 8-kor a Székesegyház előtti téren tájékoztatják az ügy részleteiről és a további lépésekről. Vicze Csilla kiemelte, a civilek szerint politikai döntésre van szükség a radarépítés megakadályozására, ezért a civilek számítanak a városvezetésre, kiemelten Páva Zsoltra, de az MSZP politikusaira is, így Szili Katalinra, akik többször ígéretet tettek arra, hogy minden eszközt megragadnak a radarépítés megakadályozása érdekében.

"Pécs fölé nem épülhet katonai radar" - közölte Páva Zsolt, Pécs polgármestere. "Levélben fordulok a NATO főparancsnokságához, illetve Magyarország miniszterelnökéhez, hogy valóban szükségesnek és kikerülhetetlennek tartják-e ennek a lokátornak a felállítását, különösen annak fényében, hogy az elmúlt csaknem 10 évben nem épült meg ez a katonai objektum." Páva Zsolt hozzátette, a pécsi polgárokkal együtt mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az építést megakadályozza.

Az MSZP baranyai szervezete sem tudja elfogadni a Tubes-perben hozott jogerős bírósági döntést, és mindent el akar követni, hogy ne épülhessen lokátor a Pécshez közeli hegyen. A szervezet pénteki tájékoztatása szerint a baranyai szocialisták továbbra is úgy gondolják: az építési engedély sértette a helyi építési szabályzatot.

Zengő, Tubes

A Pécs környékére tervezett radar ügye évek óta húzódik. Először a Zengőre tervezték a lokátor megépítését, de a civilek ellenállásán megbukott a terv. 2005 decemberében hivatalosan is eldőlt, hogy nem lesz NATO-lokátor a Zengőn, a kormány felhatalmazta a honvédelmi tárcát, hogy kezdje el az előkészítő munkálatokat a Pécs melletti Tubessel kapcsolatban.

A szaktárca lezárta a Zengővel kapcsolatos előkészítő és kivitelező munkálatokat, majd megvizsgálta az új tervet a honvédelmi és a környezetvédelmi tárca is, a Tubest alkalmasnak találva a radarberendezés telepítésére. Minderről a NATO-t is tájékoztatta a kormány.

A tervezett radar (Térkép: lazarus.elte.hu)
A tervezett radar (Térkép: lazarus.elte.hu)

A szaktárca korábbi értékelés szerint a Tubesen eddig is volt katonai objektum, a természet- és környezetvédelmi szempontok pedig jól összeegyeztethetőek a nemzetbiztonsági szempontokkal. A hegy nem természetvédelmi terület, nem tartozik az unió által védett NATURA 2000 területhez sem, nincsenek rajta védett növény- illetve állatfajok, fákat sem kell kiirtani egy esetleges építkezés esetén.

A Tubesre tervezett radar viszont az ellenzők szerint túl közel lenne Pécs városához, így egy esetleges légicsapás polgári áldozatokat is szedne, és a civilek szerint a környezet is aránytalanul súlyos károkat szenvedne az építkezés során - ezért próbálták különféle civil szervezetek és az önkormányzat is az összes lehetséges fórumon megtámadni az építési engedélyt, valamint a szaktárca és a kormány döntését.