Hunvaldot egyszer kérdezték az ingatlanokról

2009.11.29. 19:52 Módosítva: 2009.11.29. 19:52
Hunvald György szerint megvezették az ügyészséget. A VII. kerület február óta letartóztatásban lévő szocialista polgármestere, akit számos korrupciós ügyben meggyanúsítottak, az ATV Pont7 című vasárnap este műsorában azt állította, hogy ártatlanul tartják fogva.

Teljesen bizonyosan állíthatom, hogy nem csináltam olyat, ami miatt itt kellene lennem –közölte Hunvald György a büntetés-végrehajtási intézetben készült félórás, a kereskedelmi csatornán sugárzott interjúban.

A VII. kerületi polgármester szerint ma Magyarországon nem az övé az első olyan ügy, amelyben az ügyészséget "megvezették", különböző vallomások alapján elítéltek embereket, és csak később derült ki az igazság. Arra a riporteri kérdésre, hogy az ügyészség egyaránt lépre ment volna a csalás, a hivatali visszaélés, hivatali vesztegetés, a hűtlen kezelés és az okirat-hamisítás ügyében, a letartóztatott szocialista politikus az ingatlanokról kezdett beszélni.

A gyanúsításokban szereplő ingatlanok többsége nem volt tehermentes, szabadon adható-vehető, többnyire bérlők lakták, akik nem tudták megvenni az általuk lakott lakásokat, vagy azért, mert azok olyan rossz állapotban voltak, vagy mert műemlékvédelmi jellegűek voltak - magyarázta az önkormányzati vezető. Hozzátette: amikor haszonnal továbbadta az önkormányzat - nem is az ingatlant, hanem az ingatlanprojektcéget -, akkor az ingatlanban még laktak bérlők, és az önkormányzat az ingatlan tulajdonjogát csak akkor adta el, ha megállapodtak a bérlőkkel és az épület kiürült.

Arra a riporteri kérdésre, miért mondják sokan, hogy az önkormányzat kárt szenvedett, és nem jutott hozzá az ingatlanok valós értékéhez, illetve, hogy miben tévesztették volna meg az elkövetők az önkormányzatot, Hunvald György úgy válaszolt: az erzsébetvárosi önkormányzat minden pártja megszavazta az ingatlanok értékesítését 2000-től kezdődően. Továbbá a polgármester szerint nem igaz, hogy az önkormányzatot kár érte volna, éppen ellenkezőleg, ezzel a konstrukcióval jelentős haszonra tett szert a kerület, hiszen nem kellett közpénzt költenie ezeknek a lakóknak a kiköltöztetésére.

Hunvald György elmondta: miközben az ügyészség szerint forgalmi érték alatt értékesítette az önkormányzat az ingatlanokat, a felkért szakértők szerint teljesen rendben voltak az ügyletek.

A polgármester kifogásolta: azt a kérését, hogy az ingatlanok értékének megállapítására rendeljenek ki igazságügyi ingatlanszakértőt, az ügyészség azzal utasította el, hogy ehhez ők rendelkeznek kellő szakértelemmel.

Hunvald György kifogásolta azt is, hogy az ügyészség mind a mai napig nem adott helyt azoknak a bizonyítási indítványoknak, amelyek az ő ártatlanságát támasztanák alá. Az ingatlanügyekben pedig csak egyszer hallgatták meg az ügyészek, a februári őrizetbe vételkor, az azóta megtartott féltucatnyi ügyészi meghallgatáson ez a gyanúsítás már nem is került szóba.

A letartóztatásban lévő szocialista politikus elmondta: egyes sajtóhírekkel ellentétben nincs százmilliós vagyona, sem sokmilliós festmény-, vagy óragyűjteménye, csak adósságai.

Az interjú során kiderült, hogy a polgármester sofőrje 380 ezer forintot keresett havonta, és emellett megkapta mindazokat a juttatásokat, amelyek egy köztisztviselőnek járnak.

A február óta fogva tartott, tehát munkáját ellátni nem tudó polgármester a fizetésére vonatkozó riporteri kérdésre úgy válaszolt: már júniusban megfogalmazódott benne, hogy lemond polgármesteri fizetéséről, de egy ideig abban reménykedett, hogy még dolgozhat.

Hunvald György elmondta, hogy a feszes napirend szerint éli a fogvatartottak életét, és könyvet ír, nem annyira a büntetőeljárásról, mint inkább életéről, mindennapjairól, "gondolatairól".

A letartóztatott polgármester beszélt arról is, hogy négy gyermeke közül a legnagyobb már tud mindent az ügyről, a legkisebb azonban csak annyit, hogy édesapjának "nézeteltérése van az ügyész bácsival", és amíg ez nem tisztázódik, addig nem mehet haza.

Hunvald Györgyöt az ügyészség tucatnyi tényállás alapján többi között hivatali vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsítja, melyeket a nyomozó hatóság szerint bűnszervezetben követett el a polgármester, így a gyanúsításban foglalt bűncselekményekért a törvény akár 20 éves szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi.

Az ügyészség által eddig megállapított tényállás szerint a polgármester önkormányzati bérlakásokat utalt ki kedvezményesen rokonoknak, ismerősöknek, akik azokat olcsón megvásárolhatták. Ugyanakkor Hunvald tudott arról, hogy több ingatlant előre egyeztetett módon becsültek fel, és tudomása volt arról is, hogy ezeket a külföldi befektetők a becsültnél lényegesen magasabb áron is megvennék. A gyanúsítások szerint összesen mintegy 350 millió forint vesztegetési pénzt adták át az elkövetők, és az  önkormányzatnak milliárdos kárt okoztak, továbbá több mint 1,5 milliárdos károkozás kísérleti szakaszban maradt.

Hunvald az eljárás során zömmel tagadta a terhére rótt bűncselekményeket. Az ügyben összesen 21 gyanúsított van, köztük a VII. kerületi önkormányzat gazdasági, illetve pénzügyi bizottságainak SZDSZ-es elnöke Gál György és Kardos Péter.

A polgármester előzetes letartóztatását az ügyészség indítványára azért rendelte el, illetve tartotta fenn a bíróság, mert álláspontja szerint tartani lehet a bűnismétléstől, az eljárás meghiúsításától, illetve a gyanúsított jelenléte az eljárásban másként nem biztosítható.