MÁV-ügyben leszavazták a kormányt

2009.11.30. 20:06 Módosítva: 2009.11.30. 20:08
A hétfő a költségvetés megszavazásáról szólt a parlamentben, de egy sor más, fontos kérdésben szavaztak a képviselők. Az előző héten megszavazott 1 milliárd forinttal ellentétben például jövőre ennek csak a fele jut az M60-as autópálya tervezésére. Mi történt még a parlamentben?

Megszavazta a 2010-es költségvetést a parlament. A költségvetést a fideszes és a KDNP-s, valamint a függetlenek között ülő MDF-es képviselőkön kívül nem szavazta meg az SZDSZ-es Béki Gabriella, Gulyás József, Ikvai-Szabó Imre, Velkey Gábor és az MSZP-s Warvasovszky Tihamér, valamint a független Gyenesei István. Az MSZP és az SZDSZ többi képviselője mellett a független Császár Antal megszavazta a költségvetést. A költségvetésről bővebben itt olvashat>>>

Bajnai Gordon napirend előtt is arról beszélt, hogy a válságkezelő kormány munkája ugyan nem ért véget, de a hét hónapja hivatalban lévő kabinet eddigi legfontosabb törvényéről döntenek ma. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője egyébként jelezte, hogy Bajnai teljes felszólalása házszabályellenes volt, mert egyébként is napirenden lévő témáról napirend előtt nem lehet beszélni. A napirend előtti felszólalásokról és az interpellációkról bővebben itt olvashat>>>

Miről szavazott még hétfőn a parlament?

Az Országgyűlés 1,5 milliárd forintban határozta meg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jövő évi kiadási és bevételi főösszegét.

Bérköltség-támogatást kaphatnak azok a vállalkozások, amelyek rendelkezésre állási támogatásra jogosultakat foglalkoztatnak - döntött a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény módosítását kezdeményező javaslat hétfői elfogadásával a parlament.

Az előző héten megszavazott 1 milliárd forinttal ellentétben jövőre 500 millió forint jut az M60-as autópálya tervezésére, az átcsoportosítással az M44-es, Kecskemétet Békéscsabával összekötő autópálya előkészítésére pedig 3 milliárd forint jut. A múlt heti döntésről bővebben itt olvashat>>>

Leszavazta a parlament a kormány által támogatott sort az az úgynevezett közlekedési tárgyú törvényekhez benyújtott módosító indítványokról szóló szavazáskor; a jogszabály a MÁV átalakításához adna törvényi felhatalmazást. A kormánypárti oldalról Csákabonyi Balázs, Hárs Gábor, Káli Sándor, Simon Gábor, valamint Szili Katalin és Zatykó János szavazott a kabinettel szemben. Az MSZP-sek zúgolódásáról itt olvashat>>>

A név szerinti szavazáson nem kapta meg a kétharmados támogatást a pártfinanszírozás átláthatóságáról szóló törvényjavaslat a parlamentben, így a jövő évi országgyűlési választási kampány a jelenlegi szabályok szerint zajlik majd.

Politikai nyilatkozatot fogadott el az Országgyűlés hétfőn az Ukrajnában tapasztalható, a magyar kisebbséget érintően aggodalomra okot adó kisebbségpolitikai eseményekkel kapcsolatban. A képviselők 331 igen és 8 tartózkodás mellett fogadták el a nyilatkozatot. A dokumentum rögzíti: az Országgyűlés úgy értékeli, hogy Ukrajnában, az etnikailag vegyes lakosságú területeken kisebbségellenes hangulatot keltő események, valamint az ukrán médiában egyre sűrűbben felbukkanó kisebbségellenes megnyilvánulások az országban élő, különböző nemzetiségű közösségek kapcsolatainak megromlását idézhetik elő.

Összehívta jövő hét keddre az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának ülését Bánki Erik, a testület fideszes elnöke, amelyen rendkívüli napirendi pontként tárgyalnak majd a futball bundabotrány körülményeiről.