Az NBH nem nyomoz az Omninvest hátteréről

2009.12.01. 18:30 Módosítva: 2009.12.01. 18:34
A nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésén se derült ki sok az Omninvest tulajdonosi hátteréről, az NBH főigazgatója a hétfői rendkívüli ülésen elhangzottakhoz nem tudott hozzátenni további részleteket. Demeter Ervin fideszes bizottsági tag viszont elkezdett utánajárni. Juhász Gábor titokminiszter azt mondta, a szakszolgálatok szívességet téve a bizottságnak kiderítik a vakcinagyártó cég hátterét.

Döntő szerepet játszott az új típusú influenzavírus elleni oltóanyagot gyártó cég, az Omninvest mögött álló ciprusi cég működésében egy olyan férfi, aki az egykori III/III-as csoportfőnökségnek dolgozott, jelentette ki Demeter Ervin, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja kedden.

Az Orbán-kormány egykori titokminisztere saját nyomozásának eredményéről a bizottsági ülés után azt mondta, az Omninvest mögött egy AJK nevű ciprusi cég áll, amelynek a bejegyzés szerint két ügyvezetője van, és 1997. február 4-én váltott nevet. A cég két igazgatóját Marius Vardasnak és Andreas Karapatakisnak hívják. Azt, hogy ezek valós nevek-e, nem tudta megmondani. Megjegyezte, a cég arra szakosodott, hogy a ciprusi törvényes keretek között bújtassa a valós tulajdonosokat, akiknek az adatait kizárólag büntetőeljárások esetében szolgáltatják ki.

A Fidesz a múlt héten jelentette be, hogy hétfőre rendkívüli ülésre hívja össze a nemzetbiztonsági bizottságot, hogy választ kapjanak, milyen eszközöket vett igénybe a kormány és miket tudott meg például az Omninvest tulajdonosi összetételéről, illetve arról, hogy kikhez került az oltóanyagokért befolyt pénz.

A hétfői zárt ülésen az NBH egyik ezredesét hallgatták meg a képviselők, de a bizottság elnöke az ülés után azt mondta, nem kaptak érdemi információt, ezért - a féléves beszámolóval egybekötve - kedden Balajti Lászlótól, az NBH főigazgatójától kérnek tájékoztatást.

98 százalék homályban

Demeter Ervin kedden azt mondta, internet és két telefonhívás segítségével másfél óra alatt derítette ki az influenzavírus elleni vakcinát gyártó cég adatait, és tette mindezt azért, mert az NBH ezredese a hétfői meghallgatáson valótlan adatokat és neveket közölt a bizottság tagjaival. Megemlítette, az ezredes a meghallgatáson három emberről beszélt, akik közül csak kettőt nevezett meg.

Demeter Ervin azt mondta, nem tudni, hogy valójában ki az Omninvest 98 százalékának tulajdonosa, de - mint fogalmazott -, tovább fog nyomozni, és a begyűjtött információkat a közvélemény elé tárja.

Gulyás József bizottsági tag, aki hétfőn lépet ki az SZDSZ-frakcióból, azt mondta, nem feladata eldönteni, ki mond igazat, de valóban úgy tűnik, mintha Demeter Ervinnek több és pontosabb információja lenne a ciprusi cégről. Megjegyezte, hogy szerinte az NBH nem mondott többet, mint ami a cégkivonatból is kiderül.

Gulyás József szerint a kormánynak kéne választ adnia arra, hogy az Omninvest pontosan mióta, mennyire és milyen indokkal van privilegizálva a hazai oltóanyagpiacon. Megjegyezte, hogy ez nem feltétlenül az NBH hatáskörébe tartozó kérdés, annak viszont erős gazdaságbiztonsági kockázata van, hogy az Omninvest több milliárdos szerződésekkel az állam egy visszatérő partnere, és mégse mutat érdeklődést a cég háttere iránt.

Előfordulhat, hogy az állam kárigényt próbál érvényesíteni az Omninvesttel szemben, egy bizonytalan hátterű cég esetén ez viszont megoldhatatlan. Gulyás József hangsúlyozta, ezzel nem az embereket akarja elbizonytalanítani az oltóanyaggal kapcsolatban, hanem az Omninvest számonkérhetőségére akar garanciát.

Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke azt mondta, az Omninvest tulajdonosi hátterének csak két százaléka ismert, 98 százalékát homály fedi. Annyit tudni, hogy a 98 százalékos többségi tulajdonosi hányad egy Cipruson bejegyzett cég kezében van. Ezen a ciprusi címen egy ingatlanügynök neve szerepel, és több magyar cég tulajdonosa is be van oda jegyezve, többek között a Wallis egyik érdekcsoportjához tartozó cég neve is, tette hozzá.

Tudják, nem tudják

A bizottság elnöke emlékeztetett, Oszkó Péter pénzügyminiszter korábban azt mondta, a kormány ismeri az oltóanyagot gyártó cég hátterét, amelyben - jegyezte meg Simicskó István - 2005-ben jelentős tulajdonosi szerkezetváltás történt, 2006-ban pedig a cég nagyobb állami támogatást kapott.

Juhász Gábor titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a keddi ülés után ugyanakkor azt mondta, aki kíváncsi a tulajdonosokra, a törvény által kínált lehetőségeket kihasználva nézzen utána, de megjegyezte, az országgyűlési bizottság kérésére szívességet tesznek majd a szakszolgálatok, mert kísérletet tesznek arra, hogy a külföldi társszervek segítségével kiderítsék, ki vagy kik állnak az Omninvest mögött.

Tóth Károly MSZP-s bizottsági alelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatójukon arról beszéltek, nem az oltóanyagot gyártó cég háttere nemzetbiztonsági kérdés, hanem az, hogy a vakcinát biztonságos körülmények között, megfelelő minőségben állítsák elő és juttassák el az embereknek.

Simicskó István szerint a kormánynak választ kell adnia a titkolózásra, és nyilvánosságra kell hoznia az Omninvesttel kötött szerződést. Az influenza elleni magyarországi oltóanyagot 15 éve az Omninvest Kft. gyártja.

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője Simicskó szavaira úgy reagált: a Fidesz-kormány is az Omninvesttel állt szerződésben.

Az Omninvest nem akart nyilatkozni az ügyben, amit Némteh Zsolt szóvivő azzal indokolt, hogy nem akarnak belpolitikai csatározás részesei lenni. Az Omninvest nem közszereplő, hanem egy Magyarországon működő magyar kft, melynek  adatai (így a tulajdoni hányadokkal kapcsolatos adatok is) megtalálhatók a cégnyilvántartásban, tette hozzá. „Nem offshore cég vagyunk, aki ilyet állít, az enyhén szólva nem mond igazat” - fogalmazott Németh Zsolt.